Mobiele Safari

Puur natuur – puur duurzaam: safari in Botswana
Safari in Botswana is een once-in-a-lifetime experience. Het landschap is ongerept en gericht op kleinschalig toerisme. Deze keuze voor natuurbewaring maakt Botswana absoluut uniek. De troepen olifanten die naar de altijd aanwezige waterbronnen van de Chobe trekken, het rijke dierenleven in de Okavango Delta waar de waterstand de natuur regeert en de droge woestijngebieden van de Kalahari en Makgadikgadi waar één regenbui het leven volop in gang brengt: nergens beleeft u het ritme van de natuur zo intens als hier in Botswana.

1. Hoe organiseer ik mijn safari?
Als u uw reis begint te plannen door Botswana zult u eerst in kaart moeten brengen tijdens welke periode u op reis gaat en welke gebieden u wilt bezoeken of welke gebieden het beste bij uw reisperiode passen. Om een paar voorbeelden te noemen:
 • De Chobe rivier trekt vooral grote troepen olifanten als er in het Chobe National Park en Savute geen water meer beschikbaar is. Zodra de eerste regens vallen, kunnen dieren hun eigen waterpoelen maken en trekken zij zich van de rivier terug. De regen wordt opgebouwd door de hitte die vooral in oktober heerst. Vanaf eind oktober/november hoopt iedereen op flinke regenbuien.
 • Tijdens het regenseizoen verandert de droge Kalahari in een oase voor het wild. De waterpoelen vullen zich met water en trekken grote troepen dieren.
 • Met de regenbuien veranderen zandwegen in modderpoelen en soms zelfs kleine rivieren. Als u zelf door de parken rijdt met een 4WD is het verstandig zo snel mogelijk het park te verlaten. Als dit niet meer gaat omdat het water te hoog is gestegen, blijf dan op de camping totdat het water is gezakt. Dit kan enkele dagen duren. Wij adviseren u eigenlijk om in de regenperiode liever geen lange selfdrive te maken tussen Chobe en Moremi omdat u halverwege eigenlijk geen kant meer uit kunt. Beperk u in deze periode liever tot een deel van Moremi waar het makkelijker is om sneller het park te verlaten.

2. Wat voor soort safari?

 • Comfortabel tot luxe
  • Comfortabel tot luxe zijn de overnachtingen in safari lodges. Deze lodges zijn door het hele land te vinden, zoals in Kasane, Okavango Delta, Central Kalahari en Makgadikgadik Pans. Een deel van de lodges – vooral in de Okavango Delta – is alleen per cessna bereikbaar. De overnachtingen zijn inclusief alle activiteiten en maaltijden (maar exclusief vluchten). De prijzen variëren van 300 euro in het laagseizoen tot 1250 euro in het hoogseizoen, per persoon per nacht.
 • Mobiele safari
  • In de voetsporen van Livingstone kunt u een zogenaamde mobiele safari maken. De Engelse ontdekkingsreizigers wisten hoe ze hun reis door de bush comfortabel moesten maken. In het kielzog reisde een tentenkamp mee, dineerden ze onder de sterrenhemel aan een mooi gedekte tafel terwijl in de verte olifanten tetteren en het nachtleven in de bush ontwaakt. Dat authentieke safari gevoel kunt u ook nu nog beleven. Een mobiele safari is de moderne uitvoering van een Livingstone expeditie. Met een klein groepje trekt u een aantal dagen door de bush van Botswana of Zambia terwijl ’s nachts uw tentenkamp wordt opgezet. Overdag bent u op safari onder leiding van een bezielende gids. U kunt kiezen uit verschillende luxe niveaus, variërend van eigen badkamer en suite tot een bushtoilet.
 • Kamperen
  • In Botswana is kamperen een uitstekende en de best betaalbare manier om door het land te reizen. Van een 4x4 voertuig met daktenten heeft u hier beslist veel plezier. In de nationale parken is het aantal campings beperkt. Op die campings zijn ook maar een aantal campingplaatsen beschikbaar. Deze kunt u boeken bij Parks Reservation in Gabarone of Maun. Sinds oktober 2009 is het grootste deel van de campings geprivatiseerd en kunt u doorverwezen worden naar de community die de camping beheert om de boeking definitief te maken. Het is vaak lastig om dit zelf te boeken omdat een reactie lang op zich laat wachten. Bovendien moet u vooraf betalen en is elke boeking – inclusief conservation fee die rond 20 USD per dag bedraagt – non refundable. De meeste 4WD met daktent verhuurders zijn gevestigd in Johannesburg of Windhoek. Het is mogelijk om de auto in Maun te laten leveren. Vraagt u een offerte aan voor uw voertuig bij Gemsbok Reizen.

3. Waar rekening mee te houden?

 • Parkfee
  • Als bezoeker moet u bovendien een parkfee betalen, zowel voor uzelf als voor uw voertuig. Deze parkfee moet vooraf worden betaald. Het is beter om dit direct met uw boeking van de camping te regelen omdat u anders naar één van de kantoren van de Parks Reservation zult moeten gaan om contant te betalen. Dit kan niet meer bij de ingangskantoren van de Parks Board, maar alleen op de kantoren in de woongebieden.
 • Camping
  • Houdt u er wel rekening mee dat indien u op een camping verblijft, u eigenlijk alles zelf mee moet nemen waaronder water, voedsel en brandstof. In de wijde omgeving is werkelijk niets verkrijgbaar. U heeft al geluk als u een camping treft met stromend (koud) water. Houdt rekening met 10 liter per persoon water per dag en neem 100 tot 150 liter brandstof mee. Controleer ook uw campinguitrusting. Zaklampen, eerstehulp kit, muskietengaas of repellent, warme dekens voor koude winternachten en toiletpapier zijn onmisbaar. Binnen de parken zijn duidelijke regels wat wel is toegestaan en wat niet. Deze regels vindt u terug bij de betreffende parkeninformatie.


4. Toegangsgelden parken
 • Als u van plan bent een safari te maken in een nationaal park, dient u vooraf uw entree te betalen (conservation fee). Dit is niet meer mogelijk bij de ingang van het park, maar kunt u doen bij de kantoren van Department of Wildlife and National Park in Gabarone, Tsabone, Ghanzi, Kang, Letlhakane, Maun, Kasane & Francistown. Meer informatie is verkrijgbaar door te bellen of te faxen:
 • Telefoon: + 267 397 1405
 • Fax: + 267 391 2354

Nieuwsarchief
02-04-2012 - Vanaf 15 juni 2012 gaat de vliegmaatschappij Airlink dagelijks vliegen van Johannesburg naar Maun en terug. Lees meer

14-02-2012 - Google Street Viewer komt nu ook in Botswana! Lees meer

04-01-2012 - Op de VAKANTIEBEURS 2012 (11 t/m 15 januari) vindt u ons op het Zuid-Afrikapaviljoen in Hal 1, standnummer E.075. Lees meer

11-10-2011 - Gemsbok Reizen is genomineerd voor de MKB-award 2011.Stem op ons via www.mkb-award.nl/stemmen en help ons deze prijs in de wacht te slepen. Lees meer

22-02-2010 - Safari in de voetsporen van Livingstone? Kies voor een mobiele safari. Lees meer

11-02-2010 - Registreer en win een accommodatieboekje Lees meer

Fotogalerij

Botswana!

 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief: