Alles over  

Tsodilo Hills

Botswana > Okavango & Chobe > Okavango Panhandle & Kalahari > Tsodilo Hills >In het vlakke landschap van de Kalahari rijzen de Tsodilo Hills 400 meter op als duidelijk herkenbare bakens in het weidse veld. De heuvels zijn vol van rotstekeningen. Dateringen wijzen uit dat minstens 30.000 jaar geleden groepjes San tussen de heuvels woonden. Tsodilo Hills is voor de San een heilige plaats - een plaats waar ze in contact stonden met hun voorouders en de sjamanen vanuit trance de tekeningen op rotsen schilderden. Sinds 2001 staan de heuvels met haar honderden tekeningen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Tsodilo Hills is geen plaats om zomaar even te bezoeken. Zonder 4WD is het niet mogelijk om de zandweg naar de heuvels te rijden; de weg is rond 2007 opgeknapt en in hele redelijke staat. . De rit van een kleine 50 kilometer vanaf de asfaltweg langs de Okavango Rivier neemt 1 tot 2 uur in beslag. Eenmaal bij Tsodilo Hills zijn enkele uren nodig om een goede indruk te krijgen. Als u kunt, is het raadzaam te overnachten. Neem wel alle voorraden mee; er is bij Tsodilo Hills niets te koop. Er is wel een toilet met water. De toegang is gratis maar er wordt wel een bijdrage van u verwacht, zowel aan de organisatie als de gids die u rondleidt. De rondleidingen zijn mogelijk tussen 08.00 en 16.00 uur.

Vanuit de verte is goed te zien dat Tsodilo Hills eigenlijk bestaat uit een groep van 4 heuvels die in grootte verschillen. De grootste heuvel wordt de mannelijke heuvel genoemd, de andere heuvels zijn de vrouwelijke, kind en kleinkind. De mannelijke heuvel is met 400 meter het hoogst, gevolg door 300 meter van de vrouwelijke heuvel terwijl het kind slecht 40 meter hoog is.

Het onderzoek naar de betekenis van de heuvels is nog in volle gang, maar het lijkt erop dat de vrouwelijke heuvel de belangrijkste heuvel was. Er zijn bijzonder veel tekeningen gevonden; de heuvel heeft bovendien een bron. Water in zo'n droog gebied is van levensbelang. De San geloven dat Tsodilo Hills de geesten van hun doden bevatten en dat de machtige goden in de grotten van de vrouwelijke heuvel leven.
Enkele jaren geleden is bovendien een graf gevonden bovenop de heuvel. De resten lijken te wijzen op een meisje van ongeveer 15 jaar dat hier is begraven. De vondst was zeer opmerkelijk omdat de San normaliter hun doden niet begraven maar achterlaten in het veld als prooi voor de wilde dieren. Het graf geeft aan hoe belangrijk deze locatie binnen de cultuur moet zijn geweest.

Rondleiding
Bij de receptie van Tsodilo Hills is een klein museum gevestigd waar de vondsten en het belang van Tsodilo Hills wordt tentoongesteld. Daarna kunt u met een gids samen een wandeltocht langs de rotstekeningen maken. Er is een wandeling van circa 2,5 uur die u zowel over de mannelijke heuvel als vrouwelijke heuvel neemt. Het alternatief is per auto diverse sites bezoeken; in dat geval zijn slechts korte wandelingetjes nodig. Daarnaast zijn er nog enkele wandelingen zoals de Rhino, Lion en Cliff trails.

De rotstekeningen
De tekeningen van Tsodilo Hills wijken af van rotstekeningen op andere plaatsen in Zuidelijk Afrika. Het menselijk lichaam speelt er een grote rol in, met redelijk veel details. Geometrische symbolen maken ook vaak deel uit van de tekeningen. Vermoed wordt dat deze symbolen door sjamanen gezien werden tijdens het eerste deel van hun trance. Later in de trance sessie zien ze juist figuren die half menselijk, half dier zijn. Tekeningen met vee zijn ook gevonden, evenals een ruiter te paard; deze tekeningen stammen zijn vermoedelijk niet ouder dan van rond 1850. Opmerkelijk tenslotte is het grote aantal grote dieren zoals elanden, giraffe, neushoorns, olifanten, leeuwen maar ook een walvis. In de verste verte is rond Tsodilo Hills geen leefklimaat voor een walvis aanwezig. De tekening laat zien dat de groepjes San niet alleen rond Tsodilo Hills woonden maar rondtrokken - waarschijnlijk zo ver als Swakopmund of Luderitz in Namibiƫ.

.

Er zijn drie routes van de asfaltweg naar Tsodilo Hills. De beste weg is de middelste route. Vanuit Shakawe rijdt u 32 km zuidwaarts, vanaf Sepupa is dit 35 km noordwaart. Bij Nxamaseri kunt u nu een zandweg westwaarts inslaan. Er staan bordjes.
Neem voldoende water en brandstof mee; bij Tsodilo Hills is niets verkrijgbaar.

Shakawe - Tsodilo: 75 km

Er zijn drie routes van de asfaltweg naar Tsodilo Hills. De beste weg is de middelste route. Vanuit Shakawe rijdt u 32 km zuidwaarts, vanaf Sepupa is dit 35 km noordwaart. Bij Nxamaseri kunt u nu een zandweg westwaarts inslaan. Er staan bordjes.
Neem voldoende water en brandstof mee; bij Tsodilo Hills is niets verkrijgbaar.

Fotogalerij

Botswana!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Tsodilo Hills bestaat uit 4 heuvels met meer dan 400 rotstekeningen. In de heuvels rusten volgens de San de geesten van hun voorouders. Voor hen is dit een heilige plaats.

Provincies

Botswana!

Interessante links