Landkaart  

Okavango Panhandle & Kalahari

Botswana > Okavango & Chobe > Okavango Panhandle & Kalahari >

Flash map.
Plaatsen in "Okavango Panhandle & Kalahari": Etsha 6 - Gcwihaba & Aha Hills - Nokaneng - Sepopa - Seronga - Tsodilo Hills

Alles over

Okavango Panhandle & KalahariDe Okavango Panhandle ligt centraal rondom de rivier Okavango. Hoewel de naam en de rivier suggereren dat het hier om het beroemde safarigebied gaat, is dit niet juist. In dit deel van de Okavango is geen Big Five. Het grote wild leeft meer oostwaarts, in de Delta waar de private concessies liggen. In de Panhandle kunt u daarom voor hele redelijke tot goedkope prijzen overnachten. Verwacht krokodillen en nijlpaarden in de rivier, soms een groepje olifanten en veel vogels. De Panhandle leent zich uitstekend voor een paar daagjes rustieke bootsafari's waar u met eigen vervoer - ook een 2WD - makkelijk kunt komen. De meeste bootsafari's gaan met kleine motorbootjes, maar ook mokoro's worden gebruikt.

Als je op de kaart van de Okavango Delta kijkt, slingert de rivier zich als een koekenpan met steel door het landschap. De rivier voedt via een wijd uitspreidend stelsel de beroemde Delta. Rond de rivier zelf ligt een aantal lodges die bootsafari's op de rivier organiseren. Enkele lodges aan de oostkant van de rivier kunnen zelfs de Delta een stukje invaren. Maar in alle gevallen geldt dat u vanaf hier niet de beroemde Delta bereikt. Tussen de Panhandle en de Delta staat de zogenaamde veterinary fence die het wildleven scheidt van de veeteeltzones. De vee-industrie is van groot economisch belang voor Botswana en het land doet er alles aan om mond- en klauwzeer van buffels naar vee te voorkomen.

Lang de rivier
Langs de rivier loopt een geasfalteerde weg die doorloopt in Namibië en ondermeer naar de Popa Falls leidt. Er liggen kleine plaatsjes als Nokaneng, Gumare en het interessante Etsha 6 waar een voormalige Nederlande missiepost is gevestigd. Net voor de grens met Namibië ligt het grotere Shakawe. Skahawe heeft een winkelcentrum met een behoorlijke supermarkt, een landingsbaan voor kleine vliegtuigen en is de vertrekplaats van de Mohembo Ferry naar de oostzijde van de rivier. De ferry is gratis te gebruiken, maar de wachttijdenkunnen flink oplopen omdat er maar 2 voertuigen per keer mee kunnen. Aan de oostzijde leidt de enige berijdbare weg naar Seronga. Dit is een rit van 100 km zandweg en alleen begaanbaar met een 4WD. In het droge seizoen is het soms mogelijk om naar Betsha te rijden, dat 48 kilometer voorbij Seronga ligt. Het pad wordt nauwelijks onderhouden; informeert u daarom eerst bij de locale bevolking.

Landinwaarts - Kalahari Noordwest
Westelijk van de Okavango rivier richting Botswana begint de Kalahari. Van de weelderige begroeiïng rondom de rivier verandert het landschap in droge uitgestrekte velden met mopane en de typische lage struiken van de Kalahari. In dit droge deel liggen de interessante Tsodilo Hills, dat als enige plaats in Botswana op de lijst van werelderfgoederen staat vanwege de duizenden rotstekeningen. De status is absoluut terecht: voor de San zijn de heuvels heilig. Voor hen is Tsodilo Hills de plaats om in contact te komen met de voorouders waarvan de rotstekeningen stille getuigen zijn.
De Drotsky's Caves liggen meer zuidelijk en niet ver van een grenspost met Botswana, in de Gcwhihaba Hills. De grotten zijn toegankelijk maar afgezien van een touw, zijn er verder geen voorzieningen.
De Kalahari is geen gebied om zomaar in te reizen. Een 4WD is absoluut noodzakelijk. Zorg bovendien voor extra brandstof en één of meerdere jerrycans met water. De wegen zijn van diep rul zand en het is een dunbevolkt gebied. Bij pech onderweg bent u op uzelf aangewezen.
Vanaf deze noordwestelijke kant kunt u Namibië inrijden, op weg naar Tsumkwe in Bushmanland. Ga hiervoor bij Nonakeng in westelijke richting. Drotsky Caves staan hier al aangegeven en de weg gaat ook richting Quankwa/Dobe/Tsumkwe. Dit is de (noordelijke) route naar de Drotsky's Caves. De weg is zanderig en u heeft daardoor enkele uren nodig om bij de grens uit te komen. Bij Quankwa rijdt u nog 14 km waarna een weg naar rechts richting de Namibische grens Dobe leidt. De grenspost is in principe dagelijks geopend tussen 07.30 en 16.30. Toch raden we u aan om in de ochtend even te bellen en aan te geven hoe laat u er ongeveer zult zijn; op een rustige dag kan de douane anders wel eens vroeger sluiten. Bel hiervoor +264 44 25 2335

Brandstof
In de dorpjes aan de asfaltweg zijn regelmatig benzinestations te vinden. Steekt u de ferry over dan kunt u het beste een jerrycan brandstof meenemen. Seronga heeft geen benzinestations.

Lodges
Er is slechts een aantal lodges langs de rivier. Aan de oostzijde in Seronga ligt Okavango House Boats. Bereikbaar vanaf de asfaltweg met een 2WD zijn ondermeer Drotsky's Cabins en Shakawe Lodge, beide in Shakawe. Om bij Xaro Lodge te komen, is een boottransfer nodig vanaf Drotsky's. Andere lodges zoals Nguam Island Lodge en Guma Lagoon Camp zijn alleen bereikbaar per 4WD.

Maun - Shakawe: 389 km
Shakawe - Pontdrif: 1214 km
Shakawe - Gabarone: 1183
Shakawe - Ghanzi: 485 km
Shakawe - Nokaneng: 150 km
Shakawe - Mahango: 30 km
Shakawe - Tsodilo Hills: 75 km

Fotogalerij

Botswana!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

De Panhandle is makkelijk met een gewone auto te bereiken en biedt de meest betaalbare accommodatie binnen de Okavango. Reken op krokodillen, nijlpaarden en misschien groepjes olifanten, maar de Big Five leeft hier niet.

Provincies

Botswana!

Interessante links