Alles over  

Maun

Botswana > Okavango & Chobe > Okavango Delta > Maun >Maun is de toegangspoort tot de Okavango Delta. Dagelijks vliegen talloze vliegtuigjes vanaf de luchthaven in Maun naar de diverse lodges in de privé wildparken van de Delta. Naar Moremi Game Reserve, het nationale deel van de Okavango Delta, loopt een goede weg die inmiddels zelfs voor een groot deel is verhard. Binnen Moremi heeft u echter beslist een 4x4 voertuig nodig.
Aan de zuidzijde van Maun loopt de A3, één van de weinige geasfalteerde wegen door Botswana. Oostwaarts gaat de route via Makgadikgadi naar Francistown, westwaarts loopt de weg richting Ghanzi en de Okavango Panhandle.
De uitspraak van de naam Maun levert nogal eens verwarring op. Officieel is de uitspraak Ma-un, maar de meeste internationale bezoekers spreken over Maun. In de praktijk kom je daarom allerlei vormen tegen van Ma-un tot Maun en er iets tussenin. De naam komt uit het Batwana, een kleine etnische groep binnen Botswana die het stadje in 1915 hebben gesticht en het 'plaats van het riet' noemden. In de jaren '60 groeide Maun vooral door de komst van jachtsafaribedrijven die vanuit Tanzania en Kenia naar Botswana waren gekomen. In Oost Afrika werd het jagen in die jaren aan banden gelegd terwijl het in Botswana nog was toegestaan. Met de komst van het nationale park Moremi en de Okavango Delta veranderde de insteek van deze bedrijven al snel naar fotosafari's. In het Nhabe museum kunt u meer zien over de geschiedenis van Maun. Het museum ligt aan de hoofdweg.

Het is niet moeilijk om in Maun de weg te vinden. De masten van het vliegveld zijn vaak een goed oriëntatiepunt. De luchthaven ligt namelijk in het centrum van het stadje. De economische acviteit van het stadje is vooral in de straten rondom het vliegveld gecentreerd en bestaan uit kleine winkelcentra met ondermeer souvenirswinkeltjes, restaurants en kantoren van de safaribedrijven. De lodges en campings in Maun liggen voornamelijk buiten het stadje aan de rivier richting Moremi of ten zuiden van de stad. De rivier die langs Maun stroomt is de Thamalekane rivier, afkomstig vanuit de Okavango Delta en het opvangbekken van het overtollige water in de Delta. De laatste jaren is het water vaak niet veel verder gegaan dan rond Maun, maar na de regens in het seizoen 2008/2009 kon het water zich weer ver van Maun verwijderen, zelfs tot aan de Boteti Rivier in Makgadikgadi National Park.

Locale vluchten
De meeste vluchten vanaf Maun worden uitgevoerd door lichtgewicht vliegtuigjes die bezoekers naar de safarilodges brengen. Al deze luchtvaartmaatschappiijen hebben kantoren op de 1e verdieping van het vliegveldgebouw of aan de overkant van het straatje voor het gebouw, naast de souvernirswinkel. Buiten het terrein van de luchthaven ligt een winkelcentrum waar ondermeer enkele winkeltjes en een restaurant zijn gevestigd. Hier kunt u rustig naartoe lopen in geval uw vlucht vertraging heeft. Het komt regelmatig voor dat de vluchten niet op tijd vertrekken. Dat geldt zowel voor de lijndienstvluchten als chartervluchten.
Houdt u er rekening mee dat uw bagage niet meer dan 15 tot 20 kilo mag wegen als u per cessna vliegt en normaliter alleen in zachte tassen verpakt mag worden. De vliegtuigjes hebben geen ruimte voor (grote) samsonitekoffers. Als u meer bagage meeneemt dan door uw chartermaatschappij wordt toegestaan, kan dit worden nagebracht tegen meerkosten.

Selfdrive naar de parken
Voor de reizigers die per 4WD voertuig door de parken van Botswana reizen, is Maun ook een bijna onvermijdelijke stop. Allereerst is in Maun een kantoor van het Widllife Office gevestigd waar u uw entreegelden kunt betalen alvorens naar een nationaal park als Moremi, Makgadikgadi of Kalahari af te reizen. Bij de parken zelf is het niet meer mogelijk om te betalen.
Daarnaast heeft Maun alle voorraden die nodig zijn voor een verblijf in de bush. Van tenten tot jerrycans, zaklampen, muskietennetten en campingtafels. Kalahari Kanvas tegenover het vliegveld verkoopt alle soorten campingequipment. Natuurlijk is een aantal grote supermarkten vetrtegenwoordigd evenals benzinestations. Zorg ervoor dat u alle voorraden hier aanschaft, want in de parken zelf is - behalve af en toe water - helemaal niets verkrijgbaar.

Maun - South Gate: 92 km

De geldautomaten in Maun accepteren Visa kaarten, maar geen Mastercard.

Fotogalerij

Botswana!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Maun is niet groot, maar wel zeer belangrijk voor toeristen die de Okavango Delta willen. Vanuit dit stadje vertrekken alle lichtgewicht vliegtuigjes om bezoekers naar de safarilodges te brengen.

Provincies

Botswana!