Landkaart  

Okavango Delta

Botswana > Okavango & Chobe > Okavango Delta >

Flash map.
Plaatsen in "Okavango Delta": Chitabe Private Concession - Gudwigwa Village - Jao Concession - Kwara Concessie - Kwedi Reserve - Mapula Concession - Maun - NG26 - Pom Pom Concessie - Sankuyo Village - Selinda - Vumbura Spillway - Xaranna - Xudum River Area

Alles over

Okavango DeltaOnbetwist de meest bezochte streek in Botswana is de Okavango Delta waar een netwerk aan kanalen en moerassen een natuurlijke aantrekkingskracht vormt. De levensader van dit gebied vormt de 1400 kilometer lange Okavango rivier die vanuit Angola door de Namibische Caprivi richting de Kalahari woestijn stroomt. Maar voordat het water deel wordt van de dorstige Kalahari valt de rivier in het noordwesten van Botswana eerst uiteen in talloze kanalen en moerassen in enorm deltagebied. De Okavango Delta is daarmee de grootste inlandse delta ter wereld, met een omvang zo groot als Zwitserland.

De Okavango Rivier
In het verre noordwestelijke deel, aan de grens met Namibië, vormt het water de redelijk diepe Okavango Rivier. Aan deze zijde van de Delta liggen diverse kleine dorpjes zoals Etsha en Etshao, waar bewoners traditioneel in kleine kralen wonen en zich vooral met rietvlechten bezig houden. Het papyrus uit de Delta is daar uitermate geschikt voor.
Langs deze kant van de Delta loopt een geasfalteerde weg die toegang geeft tot enkele lodges. Vanuit deze lodges worden watersafari's georganiseerd, maar in dit deel van de Delta niet zoveel groot wild te vinden. Dat heeft alles te maken met de zogenaamde vetinary fence die zorgt voor scheiding tussen vee en wild. Vogels, nijlpaarden, krokodillen en dik papyrus zijn de elementen waar deze zogenaamde 'Panhandle' uit bestaat. Deze lodges zijn vaak per gewone auto bereikbaar en aanmerkelijk goedkoper dan de lodges in de Delta zelf, maar de ervaring is dan ook totaal verschillend. Wij weten uit ervaring dat de lodges aan de Okavango Rivier soms verkocht worden als een Okavango Delta-ervaring wat onjuist is.

De echte Delta
Vanuit Namibië heeft de Okavango eerst nog de stroombreedte van een rivier. Bij Shakawe is het mogelijk om een ferry te nemen naar de oostzijde van dit deel van de Panhandle tot in het plaatsje Seronga. Vanaf Seronga ontvouwt de Delta zich in al haar glorie en weidsheid met kanalen, eilandjes, stukken grasland en weer kanalen, want iets verder oostwaarts staat het veehek en daarachter begint de echte schat van de Delta: de Big Five. Privé concessies met bijbehorende lodges zorgen hier voor verblijf en safari's per bootcruise, mokoro, te voet of per jeep. Het is overigens niet mogelijk om naar deze lodges toe te rijden vanaf Seronga. Tot aan Seronga kunt u met een 4WD komen; daarna is zelfs het rijden met een 4WD in de meeste jaargetijden onmogelijk. Het enige gebied waar het mogelijk is om met een 4WD te komen is het Moremi Game Reserve dat de meest oostelijke zijde van de Okavango Delta beslaat. De delta is ingedeeld in een aantal concessiegebieden die met de code NG worden aangeduid en elk een eigen nummer hebben.
De lodges zijn in feite alleen bereikbaar per lichtgewicht vliegtuig die vertrekken vanuit Maun of Kasane aan de Chobe rivier.

Duurzaamheid
De Delta levert een belangrijke bijdrage aan de economie van Botswana, maar wel op een zeer duurzame manier. Slechts een aantal bedrijven heeft grond toegewezen gekregen waarop zij hun lodges mogen bouwen vanwaar uit safari's worden georganiseerd. De Botswaanse overheid hanteert een stringent toelatingsbeleid van bedrijven. De overheid heeft een bewuste keuze gemaakt tegen massatoersime om unieke biosysteem niet verloren te laten gaan. Ongeveer 65 lodges telt de totale Delta waar elk jaar een klein aantal lodges bijkomt. Al deze lodges zijn duurzaam gebouwd waarbij watergebruik, vervuiling en het aantal gasten aan strikte regels is gebonden. Ook kunnen de lodges in korte tijd worden afgebroken indien dit noodzakelijk zou zijn.
Duurzaam is ook de wijze waarop met de locale bevolking wordt samengewerkt. Rondom de concessiegebieden leven kleine gemeenschappen die zich in vroeger tijd van de jacht in leven hielden. In combinatie met safaritoerisme
Het duurzame concept wordt gecombineerd met luxe in de bush. De lodges zijn minimaal comfortabel maar vaker (zeer) luxe. De prijzen van een overnachting zijn dan ook niet goedkoop en variëren in het hoogseizoen tussen juni en november van 350 tot 1250 euro per persoon per nacht. In het tussenseizoen of laagseizoen worden vaak aantrekkelijke kortingen geboden. Het is meestal niet mogelijk om rechtstreeks bij de safari operators te boeken. Bij navraag wordt u daarom vaak doorverwezen naar een touroperator waarmee wordt samengewerkt.

Flora en fauna
De delta bestaat voor een groot deel uit kanalen en stroompjes omzoomd met riet en papyrus. Daartussen liggen eilandjes of eilanden die begroeid zijn met diverse type bomen en struiken. Sommige delen van de Delta liggen iets hoger en zijn daardoor droger. Deze weidse (gras)vlaktes trekken overwegend veel dieren aan waar met jeeps mooie safari's gereden kunnen worden. In de lager gelegen delen worden vooral safari's per boot, mokoro of te voet georganiseerd.
Door het vele water is de Delta niet per definitie de allerbeste locatie om veel wild of de Big Five te zien. Grote troepen wild komen hier minder voor dan in het drogere Savute, Zambia of de Serengeti, al bevestigen uitzonderingen wel de regel. En concessie als Duba Plains heeft veel weidse graslanden die juist grote troepen buffels van meer dan 1000 stuks aantrekken - en in hun voetspoor de leeuwen. Het wild heeft natuurlijk ook voorkeur voor bepaalde vegetatie en seizoenen waardoor de wildstand van seizoen tot seizoen kan verschillen. De stand van het water speelt hierbij een belangrijke rol. Het water wordt door de Okavango Rivier in een zeer langzaam tempo afgeleverd. Het verval van het water ligt ongeveer op 1 centimer per kilometer. Het duurt dan ook maanden voordat het water uit de hoogvlaktes van Angola door de Delta is gestroomd. De regens vallen vanaf november, maar overwegend duurt het tot april voordat het water haar hoogste stand bereikt. Het wild zoekt in deze periodes vanzelfsprekend naar drogere plekken. In de maanden daarna stroomt het water zuidwaarts weg en komen meer en meer delen droog te staan. Tot aan november zijn dit zondermeer de beste safarimaanden.
Een bezoek aan de Okavango Delta is vooral een combinatie van ongerepte en onaangetaste natuur, de weidsheid, het bijzondere water ecosysteem, de vogels in combinatie met het speuren naar de Big Five. Zoals in elk safarigebied blijft het zoeken naar de Big Five een kwestie van speuren en een beetje geluk. De rangers en spoorzoekers in de lodges zijn getraind om elke safari zoveel mogelijk te laten zien. Het is telkens weer een bijzondere belevenis te zien hoe het uitlezen en volgen van een spoor tot die gewenste ontmoeting met een leeuw of luipaard leidt. Maar zelfs het vakmanschap van deze mensen is geen garantie dat bezoekers (dagelijks) de grote katten krijgen te zien.

Beste seizoen
Het beste seizoen voor het wild is over het algemeen het droge seizoen tussen juni en november. De prijzen van de lodges zijn in deze periode het hoogst. Vanaf november begint het regenseizoen. Sommige lodges verlagen vanaf 1 november hun tarieven, andere vanaf 1 december. Tijdens het regenseizoen dat tot 31 maart duurt, liggen de tarieven het laagst. Lodges geven soms tot 60% korting op een overnachting. In het zogenaamde groene seizoen tijdens de maanden april en mei ligt het tarief hoger dan tijdens de regenmaanden maar nog steeds aanmerkelijk lager dan in het hoogseizoen.

Flora en Fauna
De verscheidenheid aan begroeiing en wild is enorm in de Delta. Gebieden met hoge bomen als de worstboom (sausage tree) worden afgewisseld door zandvlaktes met voornamelijk mopane begroeiing. Aan wild is eigenlijk elke soort te zien die valt te bedenken: impala, kudu, zebra, gnoe, tsessebe, lechwe, hartebeest, eland, steenbok en de zeldzame roan. Troepen buffels en olifanten zwerven door het gebied terwijl neushoorns alleen op Chief's Island zijn te zien. Katachtigen als leeuw, luipaard en cheetah zijn in grote getale aanwezig met de hyena in hun voetspoor. De wilde hondenstand is zoals overal tijdens sommige jaren goed maar kan ineens uitdunnen door virussen of hondsdolheid.

Activiteiten
Vanuit de meeste lodges zijn verschillende activeiten mogelijk zoals jeepsafari, wandelsafari, bootcruises en mokorotrips. In het westelijjke deel van de Delta waar het water de meeste kanalen vormt, hebben sommige lodges zich vooral op mokorotrips en wandelsafari's gespecialiseerd waarbij zij de gasten ondermeer voor sleep-outs meenemen. Met uw gids slaat u ergens in de Delta een kamp op om in de totale wildernis te overnachten.
Andere lodges leggen meer nadruk op de jeepsafari's, zeker als hun concessiegebied drogere graslanden heeft. Tijdens de jeepsafari's worden overwegend de meeste dieren gezien omdat het wild gewend is geraakt aan voertuigen.

In de Delta kunt u geen routes rijden. Wel is het mogelijk om een combinatie van lodges te bezoeken. Meestal betekent dit een vlucht per cessna tussen lodges, maar in sommige gevallen zijn boottransfers mogelijk.

De afstand vanaf Maun naar de lodges varieert van een vlucht tussen een half uur tot ruim een uur. Naar Kasane is het minimaal 1,5 tot 2,5 uur vliegen.

Fotogalerij

Botswana!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Kristalhelder water omzoomd met riet en papyrus, plonzende nijlpaarden, leeuwen, giraffes: de Okavango Delta is een wildparadijs op aarde. Hoewel de Okavango rivier de Okavango Delta voedt met water, is de streek rondom de rivier NIET het gebied waar de Big Five leeft. De concessies met wild liggen dieper in de Delta en zijn in principe alleen per lichtgewicht vliegtuig te bereiken.

Provincies

Botswana!

Interessante links