Landkaart  

Moremi National Game Reserve

Botswana > Okavango & Chobe > Moremi National Game Reserve >

Flash map.
Plaatsen in "Moremi National Game Reserve": Chief's Island - Fourth Bridge - Mboma Island - North Gate - Kwai - South Gate Maqwee - Third Bridge - Xakanaxa

Alles over

Moremi National Game ReserveHet Moremi Game Reserve ligt in het oostelijke deel van de Okavango Delta en beslaat 1/3e van het totale Okavango-oppervlak. De uitgestrekte moerassen en graslanden hebben een grote aantrekkingskracht op wild. Er zijn daarom veel safaricamps in dit deel en de naburige Okavango Delta te vinden. In de Delta is eigenlijk alleen toegang mogelijk per lichtgewicht vliegtuig. Hier bevinden zich alleen zogenaamde private concessiehouders die de grond voor een aantal jaar pachten van de Botswaanse regering. Bezoekers mogen hier niet zomaar vrij rondrijden.
Het Moremi is daarentegen een nationaal park waar elke bezoeker in principe welkom is op de paden waar selfdrives worden toegestaan. Dat is niet in het hele park, want sommige delen van Moremi zijn door de Botswaanse overheid - net als in de Delta - als private concessie uitgegeven. Hier mogen bezoekers juist niet zelf rijden. U vindt deze lodges bij Xakanaxa en op Chief's Island. Op dit laatste eiland komt ook de neushoorn die niet zo vaak in Moremi te zien is. De lodges binnen Moremi moeten zich houden aan de regels van het park. Safari's buiten de paden of 's nachts rijden is niet toegestaan.

Voor de zelf rijdende toerist is Moremi hét park om op safari te gaan. De wildstand is er bijzonder goed door de aanwezige rivieren, waterpannen en zoutpannen. Bovendien is er in het oostelijke deel van Moremi (toevallig ook het deel waar zelf gereden mag worden) veel grasland en andere droge delen waar wild graag vertoeft.
Met een goed uitgeruste 4x4 is het bovendien mogelijk zelf safari's te rijden. Overnachten in Moremi kan op een aantal campings waar u dan wel zelf alles mee moet nemen, van brandstof tot drinkwater en voedsel. Op de campings is meestal wel water verkrijgbaar, vooropgesteld dat de pompen werken maar het is verstandig om zelf in elk geval wat water mee te nemen en zeker voor voldoende drinkwater te zorgen. Verder is er onderweg niets te krijgen, afgezien van basic benodigheden in het dorpje Khwai dat net buiten North Gate ligt. Deze winkel is niet altijd goed bevoorraad; neem daarom liever alles vanuit Maun of Kasane mee. U kunt ook een boeking maken in een luxe lodge. Sommige zijn als selfdrive te bereiken zoals bij Xakanaxa, maar de lodges van Chief Island zijn alleen per vliegtuig te bereiken.
De derde mogelijkheid om Moremi te verkennen is per mobiele safari. U reist dan met een mobiel tentenkamp van locatie naar locatie. De mobiele touroperators krijgen speciale campsites toegewezen door de parkbeheerder. Mobiele safari's kunnen zeer eenvoudig zijn of juist heel erg luxe. Meestal wordt er geopereerd vanaf Kasane naar Maun of andersom, terwijl tijdens het regenseizoen de Makgadikgadi Pans en Central Kalahari met Moremi wordt gecombineerd.

Ontstaan van Moremi
Moremi is in 1963 tot nationaal park uitgeroepen door mevrouw Moremi, de weduwe van Batawana's stamhoofd Moremi. In de decennia ervoor was de wildstand aanmerkelijk geslonken door jagers en de oprukkende veeteelt. In eerste instantie hoorde alleen het oostelijke deel tot het nationale park. Dit gedeelte wordt ook wel de Mopane Tong genoemd. In de jaren '70 werd Chief's Island toegevoegd aan het park en in de jaren '90 het gebied het puntje vanaf Chief's Island tot de grenzen met de Jao Rivier en Nqoga Rivier. In totaal beslaat Moremi eenderde deel van de Okavango Delta en is het 4.871 km2 groot

Beste reistijd
In de droge periode tussen juni en oktober is het wild het makkelijkst te zien aan de drinkwaterplaatsen. De regenperiode tussen november en maart - met de meeste regenval in januari en februari - brengt de natuur anderzijds weer tot groen leven. Het is de periode waarin het jonge wild wordt geboren. De wegen zijn in deze maanden echter moeilijk begaanbaar. Het is aan te raden om in januari en februari liever niet zelf te rijden en een lodge of een mobiele safari te boeken.

Bereikbaarheid en toegang
Moremi heeft een ingang aan de zuidzijde van het park, South Gate of Makwee Gate genoemd. De noordelijke ingang van het park heet North Gate of Khwai Gate. Bij binnenkomst dient u een reservering te laten zien. Tijdens uw verblijf dient u zich aan een aantal regels te houden. U mag bijvoorbeeld niet van de paden af, wildkamperen is verboden evenals het voeren van dieren, lopen of zwemmen. Hout mag u niet van buiten meenemen of vanuit het park naar andere locaties meenemen. U kunt hout sprokkelen rondom de camping. Verder geldt een maximum snelheid van 40 km/uur en is het alleen tussen zonsopgang en zonsondergang toegestaan door het park te rijden. U kunt reserveringen maken bij: Botswana Parks and Reserves Reservation Office, Department of Wildlife and National Parks, P.O. Box 131, Gaborone, Botswana, tel: +267 (3) 918 0774, fax: +267 (3) 918 0775; e-mail; dwnp@gov.bw.
Houd u er verder rekening mee dat ook in het droge seizoen er regelmatig riviertjes of ander water overgestoken moet worden met de auto. De stroming in het midden is vaak sterker dan u denkt; wees daarom voorzichtig. Soms ligt er een brug met houten balkjes door of over het water. Rijd ook hier voorzichtig.

Het park heeft de volgende openingstijden :
  • december, januari en febrauri: van 05.30 - 19.30
  • maart, april en mai: van 06.00 - 19.00 uur
  • juni, juli en augustus: van 06.30 - 18.30 uur
  • september, oktober en november: van 06.00 - 19.00 uur


Maun - Southgate
Komend vanuit Maun rijdt u via een asfaltweg naar Shorobe. Vanaf hier ging de weg over in gravel, maar er wordt gewerkt aan asfaltering. In elk geval ligt de Buffalo Fence (corridor om vee en wild te scheiden) 20 kilometer noordelijk van Shorobe. U hoeft niet helemaal tot de Buffalo Fence te rijden, want u gaat 1 kilometer voor het hek linksaf naar South Gate dat 33 kilometer verder ligt. Rechtsaf slaan brengt u bij Sankuyo Village waar ook safari's worden georganiseerd in een gebied dat net ten zuiden ligt van Moremi.

Kasane via Savute naar North Gate
Vanaf Kasane gaat de route via Chobe Forest en Savute. Rijdt hiervoor vanaf de Sidudu Gate in Kasane naar Ngoma Bridge waar u direct linksaf gaat. U rijdt nu door het Chobe Forest, een zogenaamd community gebied. U passeert een aantal dorpjes met hier en daar een piepklein winkeltje. Verwacht niet te veel van deze winkels: koffie is er meestal niet te koop, met een beetje geluk wel een koud biertje.
Na 80 kilometer - waarvan de laatste 40 kilometer over dik zand leiden - komt u op een splitsing. Rechts leidt de weg naar Linyanthi, links naar Savute. Via Ghoha Gate komt u het Chobe National Park weer binnen. U moet hier uw reservering laten zien. Langs de Ghoha Hills is het nu nog 28 kilometer naar de camping bij Savute Channel.
Vanaf de Savute campsite kunt u kiezen voor twee routes naar de uitgang Mababe. De meest westelijke route (rechts) loopt langs de zogenaamde Magwikwe Sand Ridge, een hooggelegen rand van zandheuvels die vroeger de grens vormden van het grote binnenmeer dat tegenwoordig het droge Savute is. Deze weg wordt de Sand Road genoemd (zandweg). De linkerweg wordt wel de Marsh Road genoemd (moerasweg) omdat deze via de vlakke moerasvlaktes naar het Savute Channel leidt. Deze weg is in het regenseizoen onbegaanbaar door de dikke klei en wordt meestal afgesloten. Naar Mababe Gate is het 21 kilometer. Eenmaal door de gate krijgt u na 1,5 kilometer een splitsing in de weg. U kiest nu voor de rechterweg om naar Moremi te rijden. De weg gaat ondermeer over het Magwikhwe Sand Ridge heen, een pad met zeer veel dik zand. Na 17 kilometer staan borden die de scheiding tussen Chobe National Park en Moremi National Park aangeven. Ga hier rechts en volg de Khwai rivier naar de ingang die 22 kilometer verder ligt. Er liggen veel paden langs de rivier die verwarrend kunnen werken, maar zolang u de rivier in de gaten houdt, komt u altijd bij de ingang terecht. Alle paden leiden namelijk uiteindelijk naar Khwai.

Verblijf en activiteiten binnen het park
Binnen Moremi draaien alle activiteiten natuurlijk rondom safari. Zelf safari rijden, safari's per jeeps en bootsafari's zijn de mogelijkheden die het park biedt. De selfdrives kunnen alleen gemaakt worden in het oostelijke gebied Mopane Tong waar in totaal vier campings liggen: Khwai, Third Bridge, Xakanaxa en South Gate.
Jeepsafari's zijn mogelijk vanuit de private lodges die zowel bij Xakanaxa als op Chief's Island liggen. Maar ook net buiten de grenzen van het park ligt een aantal lodges die jeepsafari's in het park uitvoeren. Deze lodges liggen zowel bij South Gate als North Gate.
Bootsafari's zijn mogelijk vanaf Xakanaxa dat aan de Khwai Rivier ligt en vanaf Mboma Island nabij Third Bridge. De 8 tot 12 zitplaatsen tellende bootjes worden met gids verhuurd. Indien u met meerdere mensen de kosten wilt delen, moet u zelf voor andere passagiers zorgen. Voor selfdrives zijn meerdere routes uitgezet rondom de campsites die vaak als rondtrip te rijden zijn. De routes worden bij de terzake doende plaatsen beschreven.

Mooie rondroutes zijn te rijden bij Bodumatau, een 21 kilometer lange tocht waar zand, open vlaktes en mopane zich afwisselen. Deze route ligt niet ver van Fourth Bridge. In dezelfde buurt liggen de zoutpannen van Bodumatau en de nijlpaardenpoel. Bij Mboma is de boottocht de moeite waard, maar ook de Mboma rondroute.

Kasane - North Gate: 265 km
Savute - North Gate: 104 km
South Gate - Maun: 90 km
Xakanaxa Campingsite

Plaats: Xakanaxa
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: ****
Gadikwe Camp

Plaats: Third Bridge
Soort: Safari Lodge & Luxe Tenten
Beoordeling: **
Third Bridge Campingsite

Plaats: Third Bridge
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
North Gate Camp Site Khwai

Plaats: North Gate - Kwai
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Mboma Island Boattrips
Plaats: Mboma Island
Soort: Water- & bootexcursies
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Botswana!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Moremi stelt zelden teleur. Het wild is er bijzonder goed en voor zelfrij safari is dit absoluut het beste park van Botswana. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

Provincies

Botswana!

Interessante links