Landkaart  

Linyanti, Kwando & Selinda

Botswana > Okavango & Chobe > Linyanti, Kwando & Selinda >

Flash map.
Plaatsen in "Linyanti, Kwando & Selinda": Kwando River Concession

Alles over

Linyanti, Kwando & SelindaHet noorden van Botswana grenst voor het grootste deel aan de Namibische Caprivistrook waarbij de grens overwegend door water, rivieren en moerassen wordt gevormd. In het oosten wordt de scheiding gevormd door de Chobe-rivier die westwaarts verandert in Linyanti en nog verder in het Westen overgaat in de Kwando Rivier. Deze Kwando-rivier steekt de Caprivi-strook vanaf Angola dwars over en begint op dat punt de scheiding tussen Namibiƫ en Botswana door water.
Voor het wild zijn deze rivieren grote trekpleisters. In gebieden als Chobe en Savuti met 10 000 km2 droog gebied zoekt het wild in droge tijden naar de permanente waterbronnen die bij rivieren als Kwando & Linyanthi gevonden worden. Op safari gaan in dit gebied is daardoor bijna altijd een bijzondere ervaring waarvan sommige lodges zeggen dat ze tijdens gamedrives in het droge seizoen makkelijk 1000 olifanten zien.
Het totale gebied is door de Botswaanse overheid verpacht aan private partijen die op een aantal flinke concessies luxe lodges hebben gebouwd. In deze lodges is volop aandacht voor luxe en ligt de nadruk op boot- en jeepsafari's.
In het meest westelijke deel ligt Kwando Concessie. Langs Kwando Concessie loopt de Kwando rivier met ondermeerMudumu Nationaal Park aan de Namibische zijde. Kwando is 2.320 km2 groot (of te wel: 232 000 hectare). Kwando heeft 2 lodges die ruim een half uur rijden van elkaar verwijderd zijn.

Ten zuiden van de Kwando Concessie buigt de Kwando Rivier naar het oosten en gaat over in de Linyanti Rivier. Aan de Caprivi-zijde ligt een groot moerasgebied dat Linyanti Swamps wordt genoemd. Ten zuiden van de rivier in Botswana verspreidt het water zich in de Selinda Spillway dat als het ware een kleine delta is met sloten, kleine riviertjes en kanalen. Selinda Spillway vormt de verbinding tussen het noordwestelijke deel van de Okavango Delta en het waterrijke gebied rondom de Kwando-rivier. Als er veel regen valt, is er kans dat Selinda ook water krijgt vanuit de Okavango Delta die haar overtollige water dan niet alleen zuidwaarts stuwt richting de Kalahari maar ook noordoostwaarts naar de Kwando, Linyanti en uiteindelijk Chobe rivier. Omdat het water bijzonder langzaam stroomt - het verval van het water is een centimeter per kilometer - duurt het vaak 7 tot 11 maanden voordat het water daadwerkelijk de verbinding kan maken. Zo heeft het water uit het regenseizoen november 2008 - maart 2009 in september 2009 eindelijk de verbinding gebracht tussen Okavango en Kwando. De laatste keer was 30 jaar terug in 1979. De Selinda Concessie is in totaal 1.350 km2, 135 000 hectare. Concessiehouder Wilderness Safari's heeft er drie lodges gebouwd en organiseert ondermeer meerdaagse kanotochten.
Het meest oostelijk ligt de Linyanti rivier met een grootte van 1.250 km2, 125 000 hectare. De concessie eindigt waar het Linyanti deel van Chobe National Park begint. Op de Linyanti concessie staan in totaal vier lodges.

Ongerepte natuur
Veblijf in deze lodges betekent dat u kunt rekenen op een ongerepte natuurervaring. Vooral in het droge seizoen is de gameviewing vaak bijzonder goed terwijl u tussen de safari's door kunt uitrusten aan het zwembad. De tarieven liggen in het hoogseizoen aanmerkelijk hoger dan in het regenseizoen vanaf december tot en met maart. In deze periode kunt u ook fantastische dagen treffen met zeer goed wild, maar is er natuurlijk ook kans op een regenbui of een enkele keer een complete regendag. Tijdens het regenseizoen trekt het wild meer landinwaarts om van het verse gras te eten. Zebra en gnoe trekken richting Savute en andere moerasachtige delen.

Bereikbaarheid
Zelf rijden naar de lodges is in principe niet toegestaan. Naar de lodges in Linyanti is het in principe wel mogelijk, maar is het alleen toegestaan als u dit vooraf heeft besproken. Gasten worden naar deze lodges eigenlijk altijd ingevlogen met kleine cessna's vanaf Maun of Kasane. Naar Kwando is een boottransfer vanaf de Caprivi mogelijk. Dit gebeurt in samenwerking met een lodge aan de Namibische kant waar u dan wel minimaal 1 nacht moet verblijven.

Fotogalerij

Botswana!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

De safari's rondom de Linyanti & Kwando rivier bieden niet zelden een onvergetelijke ervaring, vooral in het droge seizoen.

Provincies

Botswana!

Interessante links