Alles over  

Savute

Botswana > Okavango & Chobe > Greater Chobe National Park > Savute >Het is niet makkelijk om Savute te omschrijven. Het zuidelijke deel van Chobe National Park rondom het Savute Channel roept bij bezoekers allerlei verschillende reacties op waarbij de uitgestrektheid van het landschap, de zinderende hitte en de zoektocht naar wild tot uitbundig enthousiasme of tot ontgoocheling leidt.
De wildervaring kan van een uitzonderlijke kwaliteit zijn. Meer nog dan in andere parken is water binnen Savute schaars. Het Savute Channel is de plaats waar het water zich na het regenseizoen moet verzamelen, komend vanuit de rivieren Linyanthi en Chobe. Maar sinds 1982 heeft het kanaal een lange, lange tijd van droogte gekend die tot onlangs duurde. Het regenseizoen van 2008/2009 (november - maart) heeft na 28 jaar zoveel regen gebracht dat eindelijk het kanaal weer is gevuld met een laagje water. In al die jaren heeft het wild moeten vechten om water dat ofwel onder het zanderige oppervlak is te vinden, ofwel in de waterdrinkplaatsen die door het nationale park en de twee private lodges zijn aangelegd. Er mag dan water zijn, maar de geringe keuze aan drinkwaterplaatsen en bovendien ook nog eens de lage waterstand in deze plassen brengt allerlei gevaren voor de dieren met zich mee. De kans om de natuurlijke vijand te treffen is daardoor bijzonder hoog.

Leeuw & Olifant
Savute staat daarnaast bekend als het gebied waar leeuw en olifant regelmatig met elkaar in de clinch liggen. Dat is heel bijzonder omdat beide dieren elkaar normaliter met rust laten. De olifant is te groot en te gevaarlijk voor de leeuwen, maar droogte gelden in Savute gelden andere regels. Omdat de leeuwenfamilies bovendien zeer groot zijn - er zijn troepen van 40 stuks gesignaleerd - zijn ze als troep sterk genoeg om de jacht op de olifant succesvol af te sluiten. Via National Geographic zijn meerdere malen prachtige films over de strijd tussen leeuw en olifant uitgezonden. Savute is vooral door deze documentaires bekend geworden.
Jammer genoeg zal slechts een klein deel van de bezoekers de clash tussen leeuw en olifant kunnen meemaken. Voor veel andere bezoekers kan Savute daarom evengoed een teleurstelling worden waarbij alleen het lege landschap in de zinderende hitte de horizon vult terwijl het qua dierenactiviteit, op impala's en gnoes na, stil blijft. Zeker als u met een voertuig naar Savute rijdt, is het verstandig om minimaal 2 nachten te blijven en niet de gehele ervaring van een korte gamedrive na de lange reis vanuit Kasane of Moremi af te laten hangen. Ook is het aan te raden om voor het verblijf op de publieke of speciale Hatab campings rondom de marsh te verblijven. De Hatab campingplaatsen richting Zwei Zwei leveren normaliter minder wildactiviteit op. Het meeste dierenleven houdt zich toch op in de nabijheid van het Savuti Channel. Daar liggen ook de twee luxe privé lodges binnen het park: Savute Safari Lodge & Savute Elephant Camp. Gasten van deze lodges arriveren meestal per lichtgewicht vliegtuig.

Toegankelijkheid
Het rijden binnen Savute is niet gemakkelijk. De paden zijn van dik en rul zand, andere paden hebben juist een klei achtige ondergrond die vooral tijdens het regenseizoen voor grote problemen kan zorgen. Vanzelfsprekend is een 4WD voertuig noodzakelijk.
Verder is er niets te krijgen binnen het park. Tussen Kasane en Maun is geen brandstof te krijgen. U moet daarom voldoende jerrycans met diesel of benzine meenemen, evenals een aantal jerrycans voor water. Water is gelukkig wel verkrijgbaar bij de campingplaats in Savute. Ook heeft deze camping toiletten. In totaal worden per nacht 10 campingplaatsen uitverhuurd die vooraf geboekt moeten worden. Uw reservering geeft het recht om vanaf 11 uur in de ochtend tot de volgende ochtend 11 uur in het park te zijn. Als u het park later verlaat, zult u een extra dag aan entree moeten betalen (circa 20 USD per persoon).

Komend vanaf Kasane
Vanuit Kasane loopt de meest toegankelijke route via Chobe Forest. Rijdt hiervoor vanaf de Sidudu Gate in Kasane naar Ngoma Bridge waar u direct linksaf gaat. U rijdt nu door het Chobe Forest, een zogenaamd community gebied. U passeert een aantal dorpjes met hier en daar een piepklein winkeltje. Verwacht niet te veel van deze winkels: koffie is er meestal niet te koop, met een beetje geluk wel een koud biertje.
Na 80 kilometer - waarvan de laatste 40 kilometer over dik zand leiden - komt u op een splitsing. Rechts leidt de weg naar Linyanthi, links naar Savute. Via Ghoha Gate komt u het Chobe National Park weer binnen. U moet hier uw reservering laten zien. Langs de Ghoha Hills is het nu nog 28 kilometer naar de camping bij Savute Channel.

Komend vanuit Linyanthi
Tussen Linyanthi en Savute loopt een rechtstreeks pad met dik en rul zand van 39 kilometer. Een rit tussen beide camps duurt daarom al snel 4 uur.

Vanaf Mababe Gate
Komend vanuit Maun of Moremi Game Reserve is Savute te bereiken via Mababe Gate. Vanaf deze toegang zijn na 21 kilometer twee routes te rijden naar Savute Campingsite. De meest westelijke route (links) loopt langs de zognaamde Magwikwe Sand Ridge, een hooggelegen rand van zandheuvels die vroeger de grens vormden van het grote binnenmeer dat tegenwoordig het droge Savute is. Deze weg wordt de Sand Road genoemd (zandweg).
De rechterweg wordt wel de Marsh Road genoemd (moerasweg) omdat deze via de vlakke moerasvlaktes naar het Savute Channel leidt. Deze weg is in het regenseizoen onbegaanbaar door de dikke klei en wordt meestal afgesloten.

Landschap
In lang vervlogen tijden vormde Savute en het centrale deel van Botswana een binnenmeer waarvan de hoger gelegen Magwikhwe Sand Ridge de noordelijke oever vormde. De zuidelijke oever lag bij het huidige Rakops, bijna bij het Kalahari Central Game Reserve. Op satellietfoto's zijn de contouren van het oude meer nog te zien.
Sinds de loop van de Linyanthi en Chobe lang geleden is gewijzigd - waarschijnlijk door tectonische aardverschuivingen - staat het voormalige meer overwegend droog. Vanaf de 19e eeuw hebben ontdekkingsreizigers over de droogte geschreven. Zo weten we dat tussen 1888 en 1957 Savute Channel droog heeft gestaan. Dit gaf de acacia veel kans om in de droge rivierbedding te wortelen. Toen in 1958 het water echter weer tot het kanaal doordrong, betekende het water de verdrinkingsdood voor de bomen die nu zo'n typerend aanzicht geven. Tot 1979 stroomde het water bijna onafgebroken. In de jaren erna verdween het water langzaam terwijl vanaf 1983 het kanaal weer droog stond tot 2009.

Ten noorden van het Channel ligt een groep heuvels die deel uitmaken van de Gcoha Hills. In de rotsachtige heuvels zijn talloze rotstekeningen gevonden die wijzen op een langdurig verblijf van de San in deze regio. Archeologen hebben een verband aangetoond tussen deze rotstekeningen en de tekeningen in Tsodilo. Hoewel niemand u tegenhoudt, is het niet aan te raden om op eigen gelegenheid naar de tekeningen te lopen. Leeuwen en luipaarden houden zich graag in de schaduwrijke heuvels op.

De seizoenen
Tijdens alle seizoenen is er kans op olifanten, gnoes, impala en troepen met leeuwen en hyena's hoewel het gedurende het droge seizoen van april tot november voor de dieren steeds moeilijker wordt om aan water te komen. Veel troepen trekken in deze periode naar permanente waterstromen zoals de Linyanthi en de Chobe rivier. Door de aangelegde drinkwaterplaatsen rondom Savute Channel kan een deel van het wild zich echter ook in het droge seizoen redden. Tijdens deze periode zijn de wegen goed berijdbaar al kan het zand dik en rul zijn.
Tijdens het regenseizoen verandert het uitgedroogde gras in een fris groen grastapijt dat grote troepen dieren zoals zebra's aantrekt. Deze migreren tijdelijk vanaf de Linyanthi of Chobe naar Savute. Ook de vogels voelen zich dan bijzonder thuis in Savute. De wegen veranderen tijdens deze periode regelmatig in modderpoelen of glijbanen van klei. Het is niet aan te raden om Savute onder deze omstandigheden in te rijden, zeker als u weinig ervaring heeft met 4WD rijden. Elk jaar weer worden er foto's gemaakt van voertuigen die half onder modder en water zijn verdwenen. Er is geen mobiel berek en als chauffeur ben je op jezelf aangewezen.

Verblijf
Voor mobiele touroperators en andere door touroperators georganiseerde kampeersafari's zijn er speciale campingplaatsen. Deze zogenaamde Hatab campingplaatsen mogen alleen door hen gebruikt worden. Voor de zelfrijdende safariliefhebber is er een publieke camping met ongeveer 10 staanplaatsen die vooraf geboekt moet worden bij Parks & Reserves Reservations Office, telefoon: +267 (0) 318 0774 of fax: +267 (0) 318 0775, e-mail: dwnp@gov.bw. Houd er rekening mee dat er enige tijd overheen kan gaan voordat uw reserving rond is. De camping in Savute heeft stromend water en toiletten met douches. Er is niets te koop, ook geen brandstof. Zorg daarom voor voldoende voorraden brandstof en voedsel voordat u uit Kasane of Maun vertrekt. De campings in Savute zijn in 2010 geprivatiseerd. Boekingen kunnen momenteel alleen gemaakt worden via Gemsbok Reizen (info@gemsbok.nl).
Het kan ook handig zijn om een satelliettelefoon bij u te hebben. Deze is via de meeste verhuurbedrijven verkrijgbaar.
Naast de camping liggen rondom Savute Channel twee luxe safari lodges. De gasten van deze lodges vliegen meestal per Cessna in. Het verblijf is All Inclusive met 2 wildactiviteiten per dag en alle maaltijden inbegrepen. Het is niet mogelijk om uw voorraden aan te vullen via deze lodges.

Kasane - Savute: 172 km (circa 6 - 7 uur)
Savute - Mababe Gate: 55 km - 3 uur

Naar Savute kunt u alleen met een volledig toegerust 4WD voertuig. Neem alle benodigde brandstof, voedsel en jerrycans voor water mee. Houd er rekening mee dat uw voertuig meer verbruikt op de rulle zandwegen.

Fotogalerij

Botswana!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Het Savute Channel is weer een echte channel geworden. In 2009 bereikte het water Savuti alweer - na 26 jaar droogte. Dat gebeurde in mei/juni. In 2010 heeft het water in januari het Savute Channel al bereikt. De campings in Savute zijn in 2010 geprivatiseerd. Boekingen kunnen momenteel alleen gemaakt worden via Gemsbok Reizen (info@gemsbok.nl)

Provincies

Botswana!