Alles over  

Kasane

Botswana > Okavango & Chobe > Greater Chobe National Park > Kasane >Het Botswaanse Kasane wordt omgeven door water. Ingeklemd tussen de samenstromende Chobe en Zambezi Rivier bevindt u zich hier op een kruispunt van vier landen: Zimbabwe, Zambia, Namibië en Botswana. Kasane zelf is vooral beroemd vanwege de Chobe Rivier en de toegang tot het Chobe National Park. Vanuit uw lodge aan het water kunt u het wildleven - soms hele troepen olifanten - aan u voorbij zien trekken, maar zult u ook menig uurtje kunnen besteden aan oriëntatie van de omgeving. Vanaf de meeste lodges kijkt u namelijk tegen de Caprivistrip aan, en dat is weer Namibië. Bovendien komen hier ook de rivieren Zambezi en Chobe samen die vervolgens als Zambezi verder oostwaarts stromen om 80 kilometer verderop als Victoria Watervallen naar beneden te storten.

Voorzieningen
Kasane heeft een aantal belangrijke voorzieningen zoals banken, winkels, benzinestations, douane én een vliegveld. De winkels en benzinestations zijn vooral van belang voor de zelfrijdende reizigers die met hun 4WD door het Chobe National Park richting Savute, Linyanthi en Moremi National Park willen trekken. Vanaf Kasane tot Maun komt u geen benzinestation tegen. Vul daarom voldoende jerrycans met brandstof en neem enkele extra jerrycans mee voor water.
Kasane is via asfaltwegen echter ook zeer goed bereikbaar. Vanaf Namibië (Caprivi-strook) kunt u bij Ngoma Bridge Botswana binnen rijden (geopend tussen 06.00 - 18.00 uur) en via de asfaltweg in het Chobe National Park naar Kasane rijden.
Zuidwaarts van Kasane ligt bovendien de weg naar Nata die geheel is geasfalteerd. Vanaf Nata kunt u via de A3 naar Maun. Deze route is vanzelfsprekend veel langer dan de route door het nationale park (621 kilometer in plaats van 360 kilometer), maar u doet er aanmerkelijk korter over. Via de geasfalteerde weg rijdt u in circa 6 tot 7 uur naar Maun. Via het park heeft u minstens 2 dagen én een 4WD voertuig nodig.

Lodges en activiteiten
Kasane heeft een tiental lodges gelegen aan de rivier die zich vooral richten op bootcruises en jeepsafari's in het Chobe National Park. Vooral de bootcruises zijn bijzonder, zeker als er grote troepen olifanten water komen drinken aan de oevers van de rivier of besluiten langs uw bootje te zwemmen. Ondertussen liggen er talloze nijlpaarden met hun kop boven water, glijden krokodillen met een plons het water in en laten troepen zebra's, kudu's en andere antilopes zich bij het water zien. Zeker in het droge seizoen is er bovendien kans op leeuwen en luipaarden die achter de kuddes aankomen. Tijdens de middagbootcruise is een drankje inbegrepen.
De meeste lodges bieden naast de bootcruises de mogelijkheid tot een jeepsafari in het Chobe National Park. De safari's concentreren zich overwegend op de wegen rondom de rivier - het trekkende wild naar het water maakt de kans op het zien van wild bij de rivier nu eenmaal het grootst. Voor de visliefhebbers is het mogelijk op tijgervis te vissen. Via de receptie van uw lodge kunt u deze excursie boeken.
Handig om nog even te weten: per dag moet u als bezoeker entreegeld betalen voor het Chobe National Park. Zowel de jeepsafari's als bootsafari's worden binnen de grenzen van het park uitgevoerd. Sommige lodges nemen de entreeprijs van het park op in hun activiteitstarieven; bij anderen moet u dit apart betalen.


De meeste kans op het zien van wild is er tijdens het droge seizoen tussen april en november. Tijdens deze droge maanden kunnen de dieren bijna geen ander water vinden dan bij de rivier. De eerste regens vallen tussen november en half december. Vanaf dat ogenblik is het voor de dieren makkelijker om elders in het park naar water te graven en is er minder kans op activiteit aan de rivieroever.
Januari en februari zijn normaliter de meest hevige regenmaanden. Veel lodges zijn in deze periode gesloten. Vanaf maart neemt de activiteit weer langzaam toe, al duurt het nog wel tot april/mei voordat de grotere troepen zich aan de rivieroever laten zien. De rivier is overigens vanaf april/mei op haar breedst. Het water vanuit de hooglanden van Angola heeft dan eindelijk de Chobe bereikt na een lange reis via de Kwando Rivier en Linyanthi rivier. Vanaf deze maanden zijn de Victoria Falls ook het mooist.

Kasane is een handige uitvalsbasis om tochten te maken naar bijvoorbeeld de Victoria Falls. Deze watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe liggen 80 kilometer oostwaarts van Kasane. Om bij de Zambiaanse kant te komen, is een overvaart met een pont nodig. Naar Zimbabwe ligt een goede asfaltweg. In beide gevallen zijn er grensovergangen waar visumkosten betaald moeten worden. Of uw huurauto mee mag naar Zambia of Zimbabwe is afhankelijk van uw verhuurmaatschappij. We adviseren u dit zeer goed te checken. Vaak is het handiger om met een transfer naar de Falls te gaan. U kunt dit regelen via uw lodge of via .

Indien u over een 4WD beschikt, kunt u een dagsafari in het Chobe National Park maken. U kunt het park in tussen zonsopgang en zonsondergang. Langs de rivier ligt een uitgebreid wegennetwerk. Ongeveer 25 kilometer landinwaarts vanaf de rivier ligt de asfaltweg tussen Kasane en Ngoma Bridge, de grensovergang met Namibië.

Maun - Kasane via Savute: 360 km
Kasane - Savute: 169 km (6 uur)
Kasane - Linyanthi: 152 km (7 uur)
Kasane - Vic Falls: 80 km

Tussen Savute & Maun is geen enkel benzinestation. Neem daarom meer dan voldoende brandstof mee als u via de nationale parken rijdt. Ook is het noodzakelijk vooraf reserveringen te maken voor uw overnachting op één van de campings. Er zijn per nacht slechts enkele kampeerplaatsen beschikbaar.

Fotogalerij

Botswana!

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Kasane Airport wordt vooral gebruikt door chartermaatschappijen met hun kleine cessna's of andere type toestellen waarmee toeristen naar de lodges in de Okavango Delta, Linyanthi & Kwando Concessie en de luxe lodges in Savute worden gevlogen. Voor internationale vluchten kunt u beter gebruik maken van de luchthavens in Livingstone (Zambia) of Victoria Falls (Zimbabwe). In beide gevallen moet u wel visumkosten bij de grens betalen. Uw paspoort moet 6 maanden na terugkeer in Nederland geldig zijn. Uw visum is wel bij de grens te koop en hoeft niet vooraf te worden afgegeven. Reken op een bedrag tussen de 30 en 50 dollar per persoon voor een enkele reis. De toegang tot Chobe National Park is circa 20 US dollar per persoon per dag. Chobe National Park - zoals eigenlijk geheel Botswana - is een malariagebied. We adviseren u ten sterkste om profilax te slikken. Neem hiervoor contact op met de GGD, uw apotheek of huisarts.

Provincies

Botswana!

Interessante links