Landkaart  

Greater Chobe National Park

Botswana > Okavango & Chobe > Greater Chobe National Park >

Flash map.
Plaatsen in "Greater Chobe National Park": Chobe Forest Reserve - Chobe National Park - Ghoha Gate - Kasane - Kasane Forest Reserve - Kasane Luchthaven - Kazangula - Linyanthi Area - Mababe Gate - Pandamatenga - Savute

Alles over

Greater Chobe National ParkTot het Greater Chobe National Park wordt op deze reissite ondermeer gerekend het Chobe National Park, de lodges in Kasane aan de Chobe-rivier, Savuti en het 7 kilometer lange deel langs de Linyanti rivier dat tot het nationale park behoort. De privé-lodges die meer westelijk aan de Linyanti Rivier liggen kunt u vinden in de streek Linyanthi, Kwando & Selinda waar de privé concessies zijn ondergebracht.

Beroemde olifanten van Chobe
Chobe National Park is een wildreservaat van maar liefst 11.000 km2. Aan de noordkant van het reservaat stroomt de Chobe. Deze belangrijke rivier ontmoet bij Kasane de rivier Zambezi en vloeit samen met de Zambezi River verder richting Victoria Falls onder de naam Zambezi.
Het park is vooral beroemd geworden vanwege haar enorme troepen olifanten. Schattingen lopen uiteen, maar aan een getal rond 80.000 stuks moet u al snel denken. Een geliefde drinkplaats voor deze troepen vormt de Chobe Rivier, zeker in drogere tijden. Excursies in het Chobe National Park worden dan ook veelal gevormd door bootsafari's vanwaar de drinkende olifanten bekeken worden.

Linyanthi
Het water van de Chobe rivier wordt vanuit het westen aangevoerd via de Linyanthi Rivier en het gelijknamige moeras- en deltalandschap. Het meest oostelijke puntje van de Linyanthi Rivier is toegankelijk voor zelfrijdende bezoekers omdat dit tot het Chobe National Park behoort. Westwaarts liggen enkele lodges, maar deze behoren tot de zogenaamde private concessies. Deze lodges zijn te vinden onder de streek Linyanthi, Selinda & Kwando Concessies. U kunt zowel vanuit Kasane als vanuit Savute naar Linyanthi rijden waar safari's langs 7 kilometer rivier mogelijk zijn. Ook hier zult u vooral olifanten treffen en in hun voetsporen hopelijk ook al het andere grote wild. Vooral in de droge periode vanaf april tot en met november trekt het permanente water van de Linyanthi veel wild uit Savute aan. Linyanthi kunt u gerust zien als het geheim van Chobe. Maar weinig mensen nemen de moeite dit deel te bezoeken.

Savute
Savute is vooral beroemd geworden door enkele documentaires uitgezonden op National Geographic. De unieke beelden van leeuwen die op olifanten jagen hebben het park voorgoed op de kaart gezet. Alleen in parken waar het uitermate droog kan zijn, zullen leeuwen de jacht op olifanten openen. En Savute is inderdaad droog - bijzonder droog zelfs.
Centraal binnen Savute ligt het Savute Channel dat in vroeger tijden regelmatig water kreeg aangevoerd vanuit de Linyanthi Rivier. Dat water verspreidde zich ten oosten van Linyanthi via een bedding door de zandduinen van Magwikhwe om zich aan het begin van de zogenaamde Mababe Depression te verspreiden waarbij het een groot moerassig gebied vormde. Dit moerassig gebied is het deel dat we Savute of Savuti noemen. Door de eeuwen heen zijn er diverse ooggetuigen geweest die het Savute Channel beschreven, soms vol water, soms te droog om een enkele olifant te voeden. Er gaan soms decennia voorbij waarin het Channel geen druppel water krijgt aangevoerd. Zo was de situatie eigenlijk sinds 1982. Het regenseizoen van 2008/2009 heeft echter zoveel regen gebracht dat na 28 jaar Savute weer moerasgebied is geworden.
Toch is ook in de droge jaren de wildstand goed geweest. Savute heeft een groot aantal troepen leeuwen en hyeana's terwijl luipaarden zich veelvuldig rond de 'koppies' van de heuvels ophouden. Water is voor de dieren beschikbaar in drie drinkwaterplaatsen waarvan er twee tot de privé lodges behoren en de derde drinkwaterplaats nabij de openbare camping ligt.

Toegang en Wegennet
Toegangspoort tot Chobe National Park is de Sidudu Gate bij Kasane aan de noordzijde van het park. Dwars door het park loopt een asfaltweg die naar de grens Ngoma Bridge met Namibië leidt. Wild zult u tijdens de rit over deze weg in de regel niet zo veel tegenkomen. Het meeste wild houdt zich op richting de rivier die gemiddeld 10 tot 25 kilometer hemelsbreed van de weg af ligt. De rivier is alleen bereikbaar met een 4WD auto waarmee de rulle zandwegen zijn te berijden. De safari's rondom de rivier staan vaak garant voor troepen olifanten, zebra's, giraffes, gnoes, kudu's, impala's en andere soorten.
Bij Ngoma Bridge staat ook het kantoor van de Botswaanse Parks Board. Voordat u naar Savute afslaat, dient u zich hier te melden om uw reservering te laten zien. Voorbij de slagboom gaat u direct links om de weg te volgen richting de community dorpjes Muchenje en Seriba. De weg slingert zich door Chobe Forest grotendeels langs de rivier en bestaat deels uit (slechte) gravel en diep zand. Het is onmogelijk om hier in een normale 2WD auto te rijden - u heeft beslist een 4WD voertuig nodig.
Voorbij het laatste dorpje Seriba splitst de weg zich richting Linyanthi (rechts) en Savute (links). Het zand wordt vanaf hier zo mogelijk nog ruller. Meer zuidwaarts ligt nog een verbindingsweg tussen beide delen van Chobe National Park. Vanuit Linyanthi moet u namelijk altijd via Savute of Chobe Forest rijden. Vanuit Savute kunt u verder zuidwaarts trekken tot bij de Mababe Gate. Vanaf Mababe kunt u zowel via het Moremi National Park als via Sankuyo Village naar Maun rijden.
Als u uw boeking maakt voor de overnachting betaalt u ook direct de dagelijkse zogenaamde conservation fee. De conservation fee wordt per 24 uur berekend en gaat om 11 uur in. U moet daarom voor 11 uur het park verlaten omdat u na deze tijd extra verblijfkosten moet betalen.

Verblijf en voorzieningen
Voor zelfrijdende toeristen zijn er campings in het Chobe National Park, Savuti en Linyanthi. Deze drie campings worden beheerd door Parks & Reserves Reservations Office. De campings beschikken over stromend water en toiletblokken. Verder is niets verkrijgbaar en dient u alles - van brandstof tot voldoende voedsel en drinkwater - mee te nemen. Behalve privé lodges waarvoor vooraf een reservering moet worden gemaakt, zijn er geen lodges binnen het Chobe National Park. Deze lodges zijn luxe en bieden een Fully Inclusive prijs. Aan de Chobe Rivier in Kasane liggen wel meer hotels en lodges waar u tevens een boeking naar keuze kunt maken: met of zonder maaltijden en kunt kiezen of u de excursies inclusief of exclusief wilt.
Voor locale touroperators zijn er wel meer mogelijkheden tot kamperen in het Greater Chobe National Park. De zogenaamde Hatab-campings zijn opengesteld voor aangesloten touroperators die er bijvoorbeeld hun mobiele kamp kunnen opslaan. Indien u geen overnachting geregeld kunt krijgen op de publiekscamping kunt u overwegen zich aan te sluiten bij een georganiseerde safari. Het is niet toegestaan om als privé persoon op een Hatab camping te overnachten.Bovendien hebben deze campings geen enkele voorziening. Er is geen water en ook zijn er geen toiletvoorzieningen.

Go with the flow: beste reistijd
In het Chobe National Park hangt de beste reistijd af van het water. Het wild - en vooral de olifanten - bewegen mee met het water. Deze grote dieren hebben dagelijks gemiddeld 250 liter water nodig. Het liefst houden ze zich rondom permanente rivieren op. In het droge seizoen trekken de olifanten daarom vaak naar de rivieren Chobe & Linyanthi. Toch blijft ook in Savute tijdens het droge seizoen nog genoeg wild om te zien. Door de drinkwaterplaatsen is er voldoende water voor het wild dat achterblijft. Het is tijdens safari's altijd een goed idee om een kijkje te nemen bij de drinkwaterplaatsen.

Tijdens de regenperiode tussen november en april is het - na regenval - voor de dieren makkelijker om elders water te vinden. Meestal beginnen de regens pas goed rond half december met een piek in januari en februari. Hoewel Savute tijdens deze maanden letterlijk opbloeit, is het absoluut noodzakelijk om vooraf advies te vragen rondom de wegen. Het zand verandert makkelijk in klei-achtige massa waardoor het rijden nog moeilijker, maar ook veel gevaarlijker, wordt. Tijdens heftige regenval kan het water bovendien niet zo snel wegzakken waardoor lagere delen van de weg compleet overstroomd raken. Elk jaar weer raken toeristen in de problemen tijdens deze maanden en zakken met hun auto's helemaal weg in het razendsnel opkomende water.

Chobe is gemakkelijk te combineren met een bezoek aan de Victoria Watervallen, zowel in Zimbabwe als in Zambia. Ook het Hwanga National Park in Zimbabwe is goed bereikbaar vanuit Chobe. Rondom Kasane liggen de volgende grensovergangen:
 • Kazangula Road Border: 06.00 - 20.00 (Zimbabwe)
 • Kazangula Ferry Border: 06.00 - 18.00 (Zambia)
 • Ngoma Border: 06.00 - 18.00 (Namibië)
 • Pandamatenga Border: 06.00 - 18.00 (Zimbabwe)

  GPS coördinaten
 • Ngoma Bridge: S17,55,717 - E24,43,678
 • Linyanthi: S18,17,678 - E 23,54,596
 • Savute: S18,34,03 - E24,03,57


  Afstanden
 • Kasane - Savute (via Ngoma): 161 km - 6 uur
 • Kasane - Linyanthi (via Ngoma & Ghoha Gate): 162 km - 7 uur
 • Savute - Linyanthi: 39 km - 2 uur
 • Savute - Mababe Gate: 55 km - 3 uur
Senyati Safari Camp

Plaats: Kazangula
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Ihaha Public Campingsite

Plaats: Chobe National Park
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend

Fotogalerij

Botswana!

 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

De campings in het Chobe National Park hebben stromend water en toiletvoorzieningen. Verder is hier niets verkrijgbaar. Er is geen winkel, er zijn geen benzinestations. Zowel voedsel als drinkwater en voldoende brandstof moet u zelf meenemen. De routes zijn alleen te berijden met een 4WD. Houdt qua brandstofgebruik rekening met het rulle zand waardoor meer brandstof per kilometer nodig is. Tijdens de regenperiode kunnen de zandwegen in glibberige klei-achtige paden veranderen. Het rijden is dan zeer moeilijk en eigenlijk gevaarlijk. Rijdt tijdens deze periode liever niet de route naar Savute of Linyanthi.

Provincies

Botswana!

Interessante links