Landkaart  

Nxai Pan National Park

Botswana > Makgadigadi - Central Botswana > Nxai Pan National Park >

Flash map.
Plaatsen in "Nxai Pan National Park": Baines Baobabs - Nxai Pan

Alles over

Nxai Pan National ParkHet nationale park Nxai bestaat uit een een serie gefossiliseerde zoutpannen. De pannen zijn overblijfsel van het supermeer dat zich vanaf de Kwando/Chobe/Zambezi rivier uitstrekte via de Okavango Delta tot diep in Botswana. Seismografische breuken hebben ervoor gezorgd dat de loop van de rivieren veranderdde. Het meer is opgedroogd met zoutpannen als overblijfsel.
De pannen zijn begroeid met kort gras. Het gras is rijk in voedingswaarde en zorgt te samen met het altijd aanwezige water bij enkele drinkwaterplaatsen voor een goede wildstand. Gemsbokken, springbokken en met hen samenlevende impala's zijn het hele jaar aanwezig. Tijdens de regenmaanden in het zomerseizoen komen daar troepen zebra's en gnoes bij die vanuit het noordelijke deel van Chobe zuidwaarts trekken om te profiteren van het gezonde gras. Vooral in de droge maanden komen groepjes leeuwen, cheetahs en luipaarden op de drinkwaterplaatse af en zorgen voor de nodige spanning en avontuur. Tijdens de regenmaande zullen ze minder snel naar de drinkwaterplaatsen bewegen, maar het wild trekt niet weg.
Tot de jaren '60 was Nxai voor nog meer dieren een belangrijke pleisterplaats. Wild trok jaarlijks van water naar de rand van de woestijn bij Nxai en terug als het water in Nxai opdroogde. De komst van de veehekken heeft dit enorme migratiepatroon totaal veranderd. Voor het wild moesten er drinkwaterplaatsen komen die nu weer een eigen aantrekkingskracht heeft. Omdat wild altijd aanwezig is, groeit Nxai National Park uit tot een gebied waar de wildernis nog echt aanwezig is, en waar de kans op het spotten van wild dagelijks feest kan betekenen. Omdat Nxai een nationaal park is, kunnen bijna alle routes met eigen 4WD gereden worden. Plan een aantal stops in aan de rand van de zoutpannen of bij een drinkwaterplaats. Een 4WD is overigens absoluut noodzakelijk, een gewone auto kan zich onmogelijk door het dikke zand verplaatsen.

Plaatsen om te bezoeken
Nxai heeft een aantal echte hightlights, waaronder Baines Baobabs. De 7 baobab bomen liggen 28 kilometer vanaf de zuidoost ingang en zijn makkelijk als een dagtrip te bezoeken. De bomen zijn beroemd geworden door Thomas Baines, ontdekkingsreiziger en wegenbouwer in de 2e helft van de 19e eeuw. Tijdens zijn reizen tussen 1861 en 1863 vanuit Zuid Afrika van Namibie naar de Victoria Falls is het kamp een aantal keer bij de baobabs opgeslagen. Op 22 mei 1862 tekende hij de 7 indrukwekkende uitlopende bomen.

Interessant aan de westzijde van het park is de 'Bushmans Pits', waar San jagers hun prooi probeerden te schieten vanaf een schuilplaats. Deze jaagmethode was niet gewoon bij de San die normaliter achter een dier aanjoeg tot het dodelijk gewond raakte.

Nxai National Park - Maun: 138 km
Nxai National Park - Nata: 167 km

Fotogalerij

Botswana!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Gemsbokken, impala's en springbokken zijn het hele jaar in Nxai Pan te vinden, evenals jagers zoals leeuwen, luipaarden en wilde honden. Zebra's zijn er in overvloed tijdens het regenseizoen. Beroemd zijn de zeven Baobab bomen die door ontdekkingsreiziger Thomas Baines zijn geschilderd.

Provincies

Botswana!

Interessante links