Landkaart  

Makgadikgadi Pans NP

Botswana > Makgadigadi - Central Botswana > Makgadikgadi Pans NP >

Flash map.
Plaatsen in "Makgadikgadi Pans NP": Boteti River

Alles over

Makgadikgadi Pans NPHet Makgadikgadi Pans National Park gedeelte ligt ten zuiden van de A3 en wordt in het westen begrensd door de Boteti Rivier. Dit deel van het park heeft overwegend grasland en acacia als begroeiing en is bereikbaar door bij Motopi de A3 te verlaten richting Rakops. In totaal is dit deel 3 900 km2 groot, terwijl het totale oppervlak van het hele Makgadikgadi ecosysteem zo'n 12 000 km2 bedraagt. Bij Xhumaga is de ingang van het nationale park. Verder heeft zich langs de Boteti Rivier een aantal prive lodges gevestigd. De Boteti rivier is hier de levensader..
De Boteti rivier is overigens ook niet altijd zo waterrijk. De rivier krijgt haar water uit de Okavango Delta die zich tijdens regenrijke jaren als het ware leegstroomt in de Boteti Rivier. Een kleine 20 jaar lang heeft het water de Boteti echter niet kunnen bereiken; pas in 2008 werd voor de eerste keer vers water aangevoerd na bijna 2 decennia. Om het wild toch in leven te kunnen houden, hebben zowel het nationale park als de priveparken aan de rand waterputten geslagen. Het grote tekort aan vers rivierwater heeft een aantal verrassende ontwikkelingen opgeleverd. In het nationale parkgedeelte bleef één watergat gedurende alle jaren met water én nijlpaarden gevuld. Het water heeft jarenlang vreselijk gestonken. Ook verrassend was het leefgedrag van krokodillen in het park die zich ondergronds hebben verschanst aan de oevers van de inmiddels droge rivier en zich leerden aanpassen aan een landomgeving. Tijdens een goed regenseizoen trekt het wild van de Boteti rivier oostwaarts naar de zoutpannen die opeens onder water staan en een kijkje geven in de tijd waarin de zoutpannen nog supermeren waren.

De echte zoutpannen liggen meer oostelijk in het Makgadikgadi Pans gedeelte. Deze vormen de overblijfselen van een meer dat ooit het grootste meer op het Afrikaanse continent moet zijn geweest. Eigenlijk bestaat het gebied uit twee losse zoutpannen, de Ntwetwe en Sowa zoutpan, omringd door een aantal kleinere zoutpannen. In totaal is het gebied 12.000 km2 groot, liggend tussen Gweta en Nata. Tussen de zoutpannen bestaat het landschap uit zandduinen, rotsen en woestijnvlaktes. Op de zoutvlaktes groeit helemaal niets, maar aan de zijkanten van de vlaktes groeien gras en bomen.

Fotogalerij

Botswana!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

In het Makgadikgadi Pans National Park is het mogelijk te kamperen of kunt u een prive lodge aan de rand van de rivier boeken.

Provincies

Botswana!

Interessante links