Landkaart
Makgadikgadi Pans
Botswana > Makgadigadi - Central Botswana > Makgadikgadi Pans >
Flash map.
Plaatsen in "Makgadikgadi Pans": Gweta - Kubu Island - Nata Alles over
Makgadikgadi Pans
In het hart van Botswana liggen de zoutpannen Makgadikgadi en Nxai, behorend tot de provincie Central. De zoutpannen vormen uitgestrekte vlaktes die in de hete droge periode kurkdroog staan. Vanaf de eerste zomerregens barst het leven in de zoutpannen los en trekt het duizenden dieren aan. De naamgeving van het enorme Makgadikgadi gebied kan verwarring opleveren. Het gebied bestaat namelijk uit het Makgadikgadi National Park, de Makgadikgadi Pans en Nxai National Park.
Het makkelijkste is om de weg tussen Maun via Gweta naar Nata als uitgangspunt te nemen. Ten noorden van deze weg, ongeveer 80 km voor Gweta komend vanaf Maun, ligt de toegang naar de Nxai Pans.
Aan de zuidkant van deze weg ligt het Makgadikgadi Pans National Park waar de Boteti rivier de levensader is en het landschap vooral bestaat uit gras en acaciabomen. Dit deel van het park is bereikbaar door bij Motopi de A3 te verlaten richting Rakops. Bij Xhumaga is de ingang van het nationale park.
Ten oosten het nationale park in een schuine lijn tussen Gweta en Nata strekken zich de echte zoutpannen van de Makgadikgadi uit. Dit gebied wordt de Makgadigadi Pans genoemd, voornamelijk gevormd door de zoutpannen Ntwetwe en Sowa. Tussen de zoutpannen liggen duinen, rotsachtige koppies en vlak woestijnland. Als de regens goed zijn, vullen deze zoutpannen zich met water en wordt duidelijk hoe het supermeer er ooit heeft uitgezien. De zebra's die zich in drogere tijden bij de Boteti rivier ophouden trekken dan in grote kuddes naar de jonge vegetatie die vanuit de zoutpannen opgroeit. Vanaf Gweta is Ntwetwe zoutpan te bereiken via Xixana en Tchai Gate. In dit deel ligt ondermeer Chapman's Baobab, een enorme baobab boom van drie tot vierduizend jaar oud en vooral opvallend omdat in de wijde omgeving geen andere gelijksoortige grote bomen of andere grote levenstekenen te ontdekken zijn. De boom is vooral bekend geworden door de ontdekkingsreiziger Livingstone in de 19e eeuw.
Supermeer
De zoutpannen van Makgadikgadi vormen de overblijfselen van een meer dat ooit het grootste meer op het Afrikaanse continent moet zijn geweest. Eigenlijk bestaat het gebied uit twee losse zoutpannen, de Ntwetwe en Sowa zoutpan, omringd door een aantal kleinere zoutpannen. In totaal is het gebied 12.000 km2 groot, liggend tussen Gweta en Nata. Op de zoutpannen groeit geen vegetatie. Desodanks kan het regenseizoen zorgen voor een laagje water waardoor vooral flamengo's worden aangetrokken.
De temperaturen zijn typisch voor een woestijnklimaat: hete dagen en redelijke nachttemperaturen gedurende de meeste maanden van het jaar. In de wintermaanden blijven de dagen aangenaam, maar de nachten kunnen ijzig koud worden. Overdag zorgt de weerkaatsing van het zonlicht op het witte zout voor sterke schittering.
![]() | Kubu Island Plaats: Kubu Island Soort: Restcamps & Campings Beoordeling: onbekend |
The Nata Sanctuary Plaats: Nata Soort: Safari-activiteiten Prijs volwassenen: Onbekend Prijs kinderen: Onbekend |