Landkaart  

Makgadigadi - Central Botswana

Botswana > Makgadigadi - Central Botswana >

Flash map.
Streken in "Makgadigadi - Central Botswana": Centraal-Oost Botswana - Makgadikgadi Pans - Makgadikgadi Pans NP - Nxai Pan National Park - Tuli Block

Alles over

Makgadigadi - Central BotswanaIn het hart van Botswana liggen de zoutpannen Makgadikgadi en Nxai, behorend tot de provincie Central. De zoutpannen vormen uitgestrekte vlaktes die in de hete droge periode kurkdroog staan. Vanaf de eerste zomerregens barst het leven in de zoutpannen los en trekt het duizenden dieren aan.

De naamgeving van het enorme Makgadikgadi gebied kan verwarring opleveren. Het gebied bestaat namelijk uit het Makgadikgadi National Park, de Makgadikgadi Pans en Nxai National Park.

Het makkelijkste is om de weg tussen Maun via Gweta naar Nata als uitgangspunt te nemen. Ten noorden van deze weg, ongeveer 80 km voor Gweta komend vanaf Maun, ligt de toegang naar de Nxai Pans.
Aan de zuidkant van deze weg ligt het Makgadikgadi Pans National Park waar de Boteti rivier de levensader is en het landschap vooral bestaat uit gras en acaciabomen. Dit deel van het park is bereikbaar door bij Motopi de A3 te verlaten richting Rakops. Bij Xhumaga is de ingang van het nationale park. Verder heeft zich langs de Boteti Rivier een aantal prive lodges gevestigd.
Ten oosten het nationale park in een schuine lijn tussen Gweta en Nata strekken zich de echte zoutpannen van de Makgadikgadi uit. Dit gebied wordt de Makgadigadi Pans genoemd, voornamelijk gevormd door de zoutpannen Ntwetwe en Sowa. Tussen de zoutpannen liggen duinen, rotachtige koppies en vlak woestijnland. Als de regens goed zijn, vullen deze zoutpannen zich met water en wordt duidelijk hoe het supermeer er ooit heeft uitgezien. De zebra's die zich in drogere tijden bij de Boteti rivier ophouden trekken dan in grote kuddes naar de jonge vegetatie die vanuit de zoutpannen opgroeit.
De Boteti rivier is overigens ook niet altijd zo waterrijk. De rivier krijgt haar water uit de Okavango Delta die zich tijdens regenrijke jaren als het ware leegstroomt in de Boteti Rivier. Een kleine 20 jaar lang heeft het water de Boteti echter niet kunnen bereiken; pas in 2008 werd voor de eerste keer vers water aangevoerd na bijna 2 decennia. Om het wild toch in leven te kunnen houden, hebben zowel het nationale park als de priveparken aan de rand waterputten geslagen. Het grote tekort aan vers rivierwater heeft een aantal verrassende ontwikkelingen opgeleverd. In het nationale parkgedeelte bleef één watergat gedurende alle jaren met water én nijlpaarden gevuld. Het water heeft jarenlang vreselijk gestonken. Ook verrassend was het leefgedrag van krokodillen in het park die zich ondergronds hebben verschanst aan de oevers van de inmiddels droge rivier en zich leerden aanpassen aan een landomgeving.

Gedurende het droge seizoen worden regelmatig overnight excursies georganiseerd over de zoutpannen waar het zonder vegetatie voor dieren niet aanlokkelijk is om te komen. Vooral Ntwetwe Pan wordt daarvoor gebruikt, maar ook Kubu Island aan de oostzijde trekt bezoekers.

In het zuidoosten grenst Botswana aan Zimbabwe. De Sashe rivier vormt hier de natuurlijke grens. Francistown is de bekendste plaats in dit deel van Botswana.

Fotogalerij

Botswana!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

Highlights

De enorme zoutvlaktes van Makgadikgadi bieden een speciale ervaring. Ga eens mee op een quadbike tocht en slaap onder de blote sterrenhemel.

Provincies

Botswana!

Interessante links