Landkaart  

Kgalagadi Transfrontier Park

Botswana > Kgalagadi > Kgalagadi Transfrontier Park >

Flash map.
Plaatsen in "Kgalagadi Transfrontier Park": KAA Entrance Gate - Mabuasehube Entrance Gate - Polentswa - Swartpan - Thupapedi Pan - Twee Rivieren (Botswana)

Alles over

Kgalagadi Transfrontier ParkHet Kgalagadi Transfrontier Park is een grensoverschrijdend park dat deels in Botswana en deels in Zuid-Afrika ligt. In 2000 hebben beide landen de gebieden die voorheen Kalahari Gemsbok Park werden genoemd, samengevoegd. Aan de Zuid-Afrikaanse kant worden de felle rode duinen afgewisseld door gele zandvlaktes met hier en daar gras. De duinen omzomen meestal een vallei of een waterpan die tijdens regenperiodes wordt gevuld. Aan de Botswaanse kant bestaat het park deels uit vlakkere zandvlaktes met gras en acaciabomen. Hier en daar liggen zandduinen die lager en witter van kleur zijn dan aan de Zuid-Afrikaanse zijde. Rode duinen aan de Botswaanse kant zijn te vinden in het oostelijk deel van het park rondom Muhuasehube. Muhuasehube vormde in het verleden een zelfstandig nationaal park maar is nu opgenomen in het Transfrontier Kgalagadi Park. Overal door het enorme park liggen waterpannen die na regenval gevuld worden met een laagje water. Sommige waterpannen worden kunstmatig van water voorzien middels windmolens, maar dit is alleen aan de Zuid-Afrikaanse zijde het geval.

Op safari
Het Kgalagadi Transfrontierl Park is een fantastisch gebied om op safari te gaan. De ongereptheid en het (nog) ontbreken van voorzieningen zorgen voor een ongeƫvenaarde bushbeleving. Vooral omdat in Kgalagadi de Big Five niet onbreekt. Naast grote troepen gemsbokken, springbokken en kudu's die zich aan het harde klimaat hebben weten aan te passen, komen in hun voetsporen de leeuwen, luipaarden en cheetahs mee. De Kalahari-leeuw staat bekend als groot en woest, vooral door zijn wilde, ongekamde zwarte manen. Volgens kenners is deze leeuw niets groter dan elders in Afrika, maar oogt hij imposanter door zijn wilde manen die door het ontbreken van struikgewas ongekamd blijven.

Voorzieningen
Het park is in zijn totaliteit 38.000 km2 groot waarvan 28.400 km2 in Botswana ligt en 9.600 km2 in Zuid-Afrika. Desalniettemin wordt de Zuid-Afrikaanse zijde drukker bezocht. Het Zuid-Afrikaanse deel is makkelijker bereikbaar, heeft betere wegen en goed georganiseerde overnachtingsmogelijkheden. De drie hoofdcamps Twee Rivieren, Nossob en Mata Mata hebben elk een winkeltje (geen vers vlees) en tankstation. Bovendien is hier vers water verkrijgbaar.
Voor een verblijf aan Botswaanse zijde moet u helemaal zelfvoorzienend zijn. Al zijn de campings officieel aangewezen locaties - voorzieningen zijn er niet. Er is geen drinkwater (soms wel water), geen brandstof, er is geen voedsel verkrijgbaar. De campings zijn meestal wel voorzien van een rieten latrine en soms met een douche en een afwasplaats. Water komt vanuit boorgaten, maar het gebeurt regelmatig dat de pomp niet werkt. U moet er dus rekening mee houden dat er geen water beschikbaar kan zijn, ook al heeft u een camping getroffen met een douchevoorziening. Het water uit de boorgaten is overigens niet drinkbaar. Neem voldoende jerrycans met drinkwater mee, minimaal 10 liter water per persoon per dag. Brandstof is alleen verkrijgbaar in Tsabong of Hukuntsi die respectievelijk 109 en 140 kilometer van Mabuasehube Gate afliggen. Mabuasehube heeft als enige toegang naar het park wel water, maar dit water heeft een hoog zoutgehalte en is voor ons eigenlijk niet drinkbaar.

Toegang
In het noorden van het park ligt KAA Gate op de grens van het KAA Kalahari Concession en het Kgalagadi Transfrontier Park. Bij KAA is het mogelijk te kamperen, maar behalve 4 latrines zijn er geen voorzieningen. Vanaf KAA kunt u meerdere routes rijden.
In het zuiden van het park op de grens met Zuid-Afrika ligt Twee Rivieren, naast de gelijknamige entree aan Zuid-Afrikaanse zijde. Als u bij de Botswaanse Twee Rivieren het park in wilt, kunt u dit doen door via de Zuid-Afrikaanse R 360 ( Askham) te rijden, bij Twee Rivieren Zuid-Afrika eerst de douane-activiteiten af te handelen en vervolgens naar de Botswaanse zijde te rijden waar opnieuw douane-activiteiten plaatsvinden. Vanuit Botswana kunt u Twee Rivieren bereiken via de Molopo route vanaf Tsabong. Via plaatsjes als Dikbos en Khuis rijdt u langs de Molopo rivier tot u bij Bokspits uitkomt. Ga hier links en volg het pad tot aan Twee Rivieren. De weg is van gravel en in een niet al te beste staat. Eenmaal binnen het park is er echter vrij verkeer tussen de beide landen en u kunt nu zonder problemen boodschappen gaan doen in het Zuid-Afrikaanse Twee Rivieren of Nossob.

De openingstijden liggen tussen zonsopgang en zonsondergang:

 1. januari & februari: 06.00 - 19.30
 2. maart: 06.30 - 19.00
 3. april: 07.00 - 18.30
 4. mei: 07.00 - 18.00
 5. juni en juli: 07.30 - 18.30
 6. augustus: 07.00 - 18.30
 7. september: 06.30 - 18.30
 8. oktober: 06.00 - 19.00
 9. november en december: 05.30 - 19.30


Wegen
Binnen het park liggen twee publieke wegen waarop zonder verdere beperkingen gereden mag worden. Vanaf Mabuasehube Gate loopt een publieke weg naar Nossob; deze is 183 kilometer. De noord-zuid verbinding ligt tussen Kaa-Gate en Nossob, een route van 172 kilometer. De wegen zijn van dik en rul zand. Het is mogelijk om in een dag van de ingang naar Nossob te rijden, een zeer vroeg vertrek vooropgesteld. De gemiddelde snelheid zal rond 20-25 km per uur liggen. Aan het begin van de Nossob vallei, op 115 kilometer van Kaa-gate, ligt Polentswa Camp waar na boeking gekampeerd mag worden. Ook voor deze camping geldt dat er behalve een latrine geen voorzieningen zijn en u moet een reservering hebben.
Op de route tussen Mabuasehube en Nossob ligt op 26 kilometer vanaf de ingang een camping bij Bosobogolo Pan. Deze camping is voorzien van een rieten latrine, maar geen water.

Omstandigheden
Tijdens het regenseizoen kan het zand zwaar en modderig worden, maar meestal zijn de wegen snel droog met als voordeel een iets hardere ondergrond. Het regenseizoen is officieel tussen december en maart waarbij gemiddeld 250 mm regen valt. Sommige jaren blijft het echter hardnekkig droog terwijl tijdens andere jaren de sluizen van de hemel juist wijd opengaan.
In het late regenseizoen (februari, maart, april) kunnen ronddwarrelende zaadjes nog wel eens voor problemen in de radiator zorgen. Het is aan te raden om gaas mee te nemen dat voor de radiotor gespannen kan worden.
Zorg verder voor goede tenten, houdt het voedsel goed opgeborgen in afsluitbare kratten of iets van dien aard. Neem meer dan voldoende drinkwater mee vanuit Hukuntsi of Tsabong omdat verder geen bruikbaar drinkwater verkrijgbaar is. Reken op 10 liter per persoon per dag. Neem vanuit deze plaatsen ook voldoende brandstof mee. Als u binnen het park een rondrit naar Nossob of Twee Riviere maakt, zult u inclusief game drives al snel 450 - 550 km rijden. In het rulle zand verbruikt een voertuig meer brandstof dan normaal.
Controleer vooraf uw banden en reparatiekit, neem een schop mee om de auto uit te graven als u vast komt te zitten. Een plank kan ook handig zijn. Hout sprokkelen in het park is niet toegestaan. Neem dus voldoende brandhout mee of zorg voor gasbanders. Vergeet niet om lucifers of een aansteker mee te nemen, evenals een zaklamp. Zonnebrand en een hoed moet u ook beslist in uw bagage hebben. Neem voor uw camera's een stekker mee zodat u de batterijen via het aanstekersvak in de auto kunt opladen.

Regels binnen het park
Om de ongereptheid van de Kgalagadi in stand te houden, zijn er enkele regels die de natuur behouden zoals zij is. Zo is het niet toegestaan om buiten de paden te rijden of op de waterdrinkplaatsen te komen met uw voertuig. U mag wel lopen buiten de paden of op de waterdrinkplaatsen als deze droog staan.
Het is toegestaan om vuur te maken waarop u kunt koken maar wel op locaties waar al eerder een vuur is aangemaakt. Voordat u weg gaat, moet u het overgebleven as goed toedekken. Afval verbranden is ten sterkste verboden. Alle afval dient u weer mee te nemen. Dat geldt tevens voor sigarettenpeuken die nergens in het zand begraven mogen worden. Als er geen latrines zijn, moet u eventuele uitwerpselen minstens 40 cm diep in het zand begraven.
Het voeren of benaderen van dieren is ten strengste verboden. Houd er rekening mee dat het wild te allen tijde rondom uw voertuig kan lopen omdat de campings niet omheind zijn. Zorg voor een goede uitrusting van uw tent, medische benodigheden, reparatiekit en jerrycans met brandstof en water. Het is verstandig om uw de druk in uw banden laag te houden. Als u een duin oprijdt, houdt uw voertuig dan in een hoge versnelling en rem niet af voordat u bij de top bent.
Als u vast zit, zorg er dan voor dat de wielen niet beginnen te spinnen omdat u daarmee dieper in het zand terecht komt. Graaf het voertuig eerst uit. Rijdt zoveel mogelijk een recht spoort en vermijd scherpe draaien in het zand.

Wilderniss Trails
Behalve de twee openbare wegen, zijn er binnen het park een aantal wildernis trails opgezet die alleen na boeking gereden mogen worden. U volgt in dat geval een vaste route van bijvoorbeeld 2 dagen en 1 nacht. De route kan parallel lopen aan de publieke weg, maar wel zover daarvan verwijderd dat u absoluut zeker kunt zijn van totale verlatenheid. Op deze trails wordt nooit meer dan 1 groep toegelaten. Een groep bestaat uit minimaal 2 voertuigen en uit maximaal 5 voertuigen. Het is dus niet mogelijk om deze trail alleen met 1 voertuig te rijden. De routes zijn vastgesteld, evenals de campingplaatsen en het is niet toegestaan om qua tijd op campingplaats af te wijken van de route.

Toekomst
In 2008 heeft de Botswaanse regering diverse tenders uitgegegeven met toestemming voor het bouwen van enkele lodges binnen het park, evenals het aanleggen van een weg tussen Kaa Gate en Mubuasehube. De private partijen die zich hiervoor aanmelden moeten zelf voor alle benodigde voorzieningen zorgen. Zo kan er alleen gebouwd worden als er water beschikbaar is. De private partij moet zelf voor de boringen zorgen.
Uiteindelijk wordt het water altijd gevonden. Diep onder de zandbodem van de Kalahari stroomt misschien wel het grootste ondergrondse rivierenstelsel waarover nog weinig kennis bestaat. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de Kgalagadi aan Botswaanse zijde ook voor het grote publiek opengaat.

Wildernis Trails

Vanaf Twee Rivieren rijdt u eerst naar Nossob waar de Gemsbok Wilderness Trail start die in totaal 263 kilometer lang is. De eerste dag wordt 100 km gereden naar Setsatswe Pan, de tweede dag staan 103 kilometer op het programma naar Long Rambuka. Voor de laatste dag blijven 134 kilometer over terug naar Nossob. Het is handig om voor het begin van de tour alvast binnen het park te overnachten. Ook voor de laatste nacht kunt u het beste accommodatie in het park boeken.

De Mubuasehube Wildeness Trail
Deze trail loopt parallel aan de publieke weg, al is er een hemelsbrede afstand van circa 10 kilometer. Overnachting is in Mosemane Pan Camp.

Tsabong - Mabuasehube: 109 km
Hukuntsi - Mabuasehube: 140 km
Mabuasehube - Nossob: 182 km
Tsabong - Twee Rivieren (via Molopo Rivier): 310 km
Kaa Gate - Nossob: 172 km
KAA Campingsite - Thupapedi

Plaats: Thupapedi Pan
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Twee Rivieren Camping

Plaats: Twee Rivieren (Botswana)
Soort: Campings
Beoordeling: onbekend
Rooiputs Camping Ground

Plaats: Twee Rivieren (Botswana)
Soort: Campings
Beoordeling: onbekend

Fotogalerij

Botswana!

 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Het Kgalagadi Transfrontier Park kunt u beide landen doorkruisen, mits u in het bezit bent van een geldig paspoort. Indien u evenwel in Zuid-Afrika het park ingaat en het park via Botswana wilt verlaten, dient u zich te melden bij de douanekantoren van Twee Rivieren aan zowel Zuid-Afrikaanse als Botswaanse zijde. U dient reserveringen voor accommodatie of camping in beide landen te overleggen.

Provincies

Botswana!

Interessante links