Landkaart  

Kaa Kalahari Concession

Botswana > Kgalagadi > Kaa Kalahari Concession >

Flash map.
Plaatsen in "Kaa Kalahari Concession": Hukuntsi - Masetleng Pan - Ngwantle - Ukhwi - Zutswa Pan

Alles over

Kaa Kalahari ConcessionKAA Kalahari Concession is één van de laatste niet-omheinde wildernisgebieden in Zuidelijk Afrika. Het gebied in het zuidwestelijke deel van Botswana is 13.000 km2 groot en deelt de zuidgrens met het Kgalgadi Transfrontier Park. Het landschap wisselt van witte zandvlaktes met hier en daar een struik tot gebieden vol acaciabomen en gras die na de regens fris groen kleuren. De helblauwe luchten boven beide type landschap geven een bijna surrealstisch beeld te zien. In het zuiden van het park, tegen het Kgalagadi Transfrontier Park, beginnen de meer rood gekleurde duinen.

Natuur & wild
Grote troepen wild bewegen zich vrij over de vlaktes van Kaa Kalahari waar de weidse zandvlaktes afgewisseld worden door acaciabomen en grasland. Op diverse locaties liggen drinkwaterplaatsen waar het wild regelmatig wordt gezien.
Kaa Kalahari Concession heeft een typisch Kalahari landschap met acaciabomen, grasvlaktes maar ook weidse witte zandgronden. Het mooiste deel van het park ligt rondom Masatleng Pan waar de meeste acaciabomen staan en het gras na de regens fel groen kleurt. Bij Masatlent komen vaak grote troepen wild drinken.
Tijdens het regenseizoen is er kans op een bui of een dag regen. Het seizoen loopt vanaf december tot en met maart waarbij de meeste regen valt in januari en februari. Gemiddeld krijgt Kaa Kalahari 250 mm regen per jaar. Sommige jaren regent het zelfs nauwelijks. Na de regen komt de grond tot leven met bloemen en gras, terwijl het water snel wegzakt in het zachte zand. Tijdens deze periode kunnen in de Kalahari en Kgalagadi grote troepen wild gezien worden die van elders komen en hier komen grazen van het jonge gras.

Bereikbaarheid & Verblijf
Kaa Kalahari is bereikbaar vanaf Hukuntsi of Mamuno.Hukuntsi is de laatste plaats waar voorraden beschikbaar zijn zoals brandstof, voedsel en water. Vanaf Mamuno is soms in Ncojane brandstof beschikbaar, maar het is niet verstandig om hiervan uit te gaan. We adviseren u om alle voorraden in Mamuno aan te schaffen.
De wegen door het gebied zijn overwegend van diep wit zand waar alleen met een 4WD gereden kan worden.

San & Bushman
In het totale gebied van Kaa Kalahari Concession wonen 800 mensen, voornamelijk afstammend van de Bakgalagadi en de Basarwa San. De levensstijl van deze mensen heeft nog veel elementen van duizenden jaren jagen en verzamelen, al is ook hier het moderne leven doorgedrongen. In de afgelopen eeuw heeft de Botswaanse regering een actief beleid gevoerd om de San en Bakgalagadi te laten integreren in het moderne Botswana. Scholing, verplaatsing naar grotere dorpen en werkverschaffing op boerderijen maakten deel uit van het plan waardoor veel San en Bakgalagadi hun oorspronkelijke levensstijl inruilden voor een bestaan op een farm, vaak tegen wil en dank. Het laatste decennium is een tegenwaartse beweging te constateren waarbij de San juist weer richting de Kalahari trekt. De Botswaanse regering moet zich bij deze trek neerleggen na een uitspraak in het Hooggerechtshof van Den Haag. Hoewel de regering de regel naleeft, doet ze weinig om de San te helpen die door hun jaren op de farms bepaalde vaardigheden zijn verloren. In Kaa Kalahari Concession hebben de bewoners een mix van het moderne leven en de eigen oude cultuur gevonden. Zo verkopen ze in hun dorpjes producten van struisvogeleieren. De eierschalen worden niet van de struisvogels uit de Concessie weggehaald, maar worden aangekocht van commerciële farms rondom Ghanzi. Opgravingen hebben aangetoond dat de San duizenden jaren geleden al juwelen maakte van struisvogeleierschalen. De verdiensten komen aan het gehele dorp ten goede.

Kwetsbaarheid
Niet alleen de bewoners zijn in zekere zin kwetsbaar, ook het landschap is fragiel en heeft bescherming nodig. Zo is het alleen toegestaan om op de paden te rijden. U mag in geen geval rijden over de drinkwaterplaatsen, ook niet als deze droog staan. In de grond rondom en onder de drinkwaterplaats groeit en sluimert veel dat tot leven komt na de eerste regens en waar alle dieren van afhankelijk zijn. Het is wel toegestaan om hier te lopen.
Verder wordt van u verwacht dat alle vuilnis ook weer wordt meegenomen. Het is niet toegestaan om peukjes sigaretten achter te laten. As moet u met zand onderdekken, ook om te voorkomen dat er brand ontstaat. In principe mag na vertrek niets erop wijzen dat u aanwezig was.

Kaa Gate - Maun: 797 km
Zutswa - Kaa Gate: 91 km
Kaa Gate - Hukuntsi: 147 km

Fotogalerij

Botswana!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Kamperen is mogelijk in Kaa, maar alleen na toestemming van de locale Chief. Neemt u alle afval mee dat is geproduceerd. Dat geldt ook voor sigarettenpeuken.

Provincies

Botswana!

Interessante links