Landkaart  

Central Kalahari Game Reserve

Botswana > Ghanzi & Central Kalahari > Central Kalahari Game Reserve >

Flash map.
Plaatsen in "Central Kalahari Game Reserve": Deception Valley - Khutse Entrance Gate - Khutse Game Reserve - Matswere Entrance Gate / Mangana - Piper's Pan - Sunday Pan - Tau Pan - Xade Entrance Gate

Alles over

Central Kalahari Game ReserveHet Central Kalahari Game Reserve is in totaal 52.800 km2 en daarmee groter dan Denemarken en Zwitzerland. Het is zelfs het tweede grootste wildpark in de wereld. Eeuwenoude rivierbeddingen, open grasvelden en zoutpannen domineren het landschap van het in 1961 opgerichte park. Het park krijgt weinig regen: in droge jaren niet meer dan 170 mm terwijl in goede jaren 700 mm kan vallen.
Het Central Kalahari Game Reserve is een uitdaging voor safari's. Tijdens de regenperiode van december tot april is er kans op het zien van grote kuddes dieren. De waterpannen lopen vol, evenals de rivieren in de valleien en de dieren trekken hier massaal naartoe om van het verse gras te eten.
In de overige maanden van het jaar verspreidt het wild zich en vragen gamedrives in dit park om veel geduld. De dieren komen nog altijd drinken bij de waterdrinkplaatsen, maar blijven er niet lang. Springbokken en gemsbokken kunenn bovendien dagenlang zonder water. De meeste kans om hen te zien rond een drinkwaterplaats is in het regenseizoen als het verse gras hen aantrekt.
Hoewel de regentijd een geweldige periode is om wild te zien, is het ook de periode waarin het Central Kalahari Game Reserve (CKGR) het moeilijkst berijdbaar is. Het is handig om tijdens deze maanden bij ervaren rangers aan te sluiten of safari's vanuit de prive lodges te maken.

Seizoenen & migratie van wild
In de Kalahari is hett meeste wild te zien tijdens het regenseizoen in december, januari, februari en maart. Grote troepen zebra's, gemsbokken en springbokken worden door het verse gras rond de waterdrinkplaatsen aangetrokken. Verder is ondermeer kans op giraffes, wilde honden, hyeana's, luipaard, leeuw, gnoe, eland, kudu en hartebeest. Tot eind jaren '50 zwierven grote troepen gnoes over de vlaktes van CKGR maar sinds het park wordt omheind door de Khuke Fence (1958) die vanaf Namibië noordwaarts van het park naar Makgadikgadik National Park loopt, zijn die tijden voorbij. De gnoes trokken in droge periodes van de Kalahari naar de Okavango Delta. Deze migratieroute werd door het hek voor het wild afgesloten. In de droge jaren van begin '60 stierven duizenden gnoes door uitdroging nabij het hek omdat ze niet verder konden. Vanuit het oosten kwamen tot 2004 troepen zebra's en gnoes tijdens het droge seizoen geregeld vanaf Makgadikgadi National Park naar Central Kalahari. Dit migratiepatroon is sinds 2004 ook afgesneden. Rondom het Makgadikgadi Park is een hek geplaatst om het vee van locale boeren en het wild van elkaar te scheiden. Vandaag leven slechts kleine groepjes gnoes op de vlakte terwijl de gemsbokken wel in grote getale aanwezig zijn. Deze dieren kunnen zich als geen andere aan de hitte aanpassen. Een intern afkoelingssysteem in het hoofd zorgt ervoor dat ze niet oververhit raken.

Landschap
De grootste kans op het spotten van wild ligt in het noordelijke deel van het park. De vegetatie is in dit deel van het park het meest divers met zandduinen, vlaktes en verschillende type bomen terwijl in het centrale deel vlak bushveld overheerst en het zuiden gedomineerd wordt door dichte mopaneboom begroeiing. De Kalahari is ontstaan als een bassin dat langzaam gevuld is met zand. Kris kras liepen rivieren door het gebied waarvan nu eigenlijk alleen nog maar de overblijfselen te zien zijn in rivierbeddingen als Okwa en Deception Valley. In de oude rivierbeddingen liggen tegenwoordig de waterpannen.
Deception Valley is overigens de meest bekende plaats in het noordelijke deel. Deception Valley is vooral beroemd geworden door het boek 'Cry of the Kalahari', geschreven door Mark en Delia Owens die in deze regio onderzoek doen naar de bruine hyena. In de volksmond wordt sindsdien Central Kalahari Game Reserve nog wel eens aangeduid met Deception. Buiten de grenzen van het nationale park ligt een private (luxe) lodge met de naam Deception Valley. Vanuit de lodge worden vaak safari's naar de gelijknamige waterpan gemaakt. U kunt deze prive lodges vinden onder de streek Haina Hills.

Bewoners
In het reservaat leven sinds mensenheugenis Bushmen (San, bosjesmannen). De positie van deze oudste jagers/verzamelaars ter wereld is ambigu. De overheid ziet deze groepering liever opgaan in de moderne manier van leven waarin kinderen scholing krijgen en volwassenen betaalde banen aannemen. Pogingen om de San daartoe te verplichten zijn sinds 2002 door het Internationale Hogegerechtshof in Den Haag verboden. De Botswaanse regering moet de San eigen leefruimte geven. Toch is de strijd daarmee niet gestreden. Om te overleven in de hete droge woestijn is water van levensbelang. Een oude waterput die de San eeuwen heeft gebruikt, is door de regering verzegeld. De San voert hier diverse processen tegen, maar in 2010 heeft het Hogerechtshof van Botswana bepaalt dat het besluit van de regering rechtmatig is. De San moet het voorlopig nog zonder een eigen waterput in hartje woestijn stellen. Wel is er water verkrijgbaar in twee dorpen aan de rand van het park die door de overheid zijn ingericht en waar kinderen tevens een vorm van onderwijs krijgen. De San is tegen het besluit in beroep gegaan.
De San zelf worstelt daardoor met zijn oude en authentieke levensstijl binnen de moderne wereld. De meeste San leven - ook binnen de Central Kalahari - in kleine nederzettingen en hebben daarbij hun oude manier van leven als jager en verzamelaar min of meer achter zich gelaten. Sommigen trekken dan weer richting een farm om te werken en komen vervolgens tijdelijk terug om daarna weer te vertrekken. Traditionele en moderne gewoontes zijn beide aanwezig in het leven van de huidige San.

Toegang en verblijf
Het Central Kalahari Game Reserve is via drie toegangen bereikbaar: Khutse in het zuiden, Xade in het westen en Matswere in het noordoosten. In het park zijn voornamelijk campings beschikbaar als overnachtingsplaats, maar sinds 2008/2009 zijn er ook drie privé lodges binnen het park die rondom Tau Pan & Deception Pan liggen. Als u een overnachting in deze lodges boekt, verblijft u op basis van All Inclusive en krijgt u ondermeer 2 jeepsafari's per dag. De lodges zijn niet beschikbaar voor voorraden water, brandstof of water. Ook is het niet mogelijk in te rijden; u dient vooraf een reservering te maken.
De 14 campings zijn officieel als kampeerplaats aangewezen, maar dat betekent nog niet dat er voorzieningen zijn. Geen enkele camping heeft tot nu toe (2009) voorzieningen. Dat betekent dat u alles zelf mee moet nemen: water, emmer met schop om een toilet te maken en al uw overige voorraden inclusief voldoende brandstof. Water is alleen verkrijgbaar bij het Wildlife kantoor bij de toegangspoort Xade en Matswere, maar het kan even gemakkelijk zijn dat de pomp niet werkt of dat het water zilt smaakt. Het is beter om er niet op te vertrouwen en drinkwater van elders mee te nemen. Zorg er in elk geval voor dat u minimaal 10 liter water per persoon per dag bij u heeft en voldoende brandstof om de kilometers te rijden die u van plan bent. Neem dus extra jerrycans brandstof mee.
Er zijn plannen om bij Matswere douches te bouwen, maar dit kan nog enkele jaren duren. Voedsel en brandstof zijn NIET verkrijgbaar bij de ingang; hiervoor kunt u in bijvoorbeeld Rakops, Maun of Ghanzi terecht. Voordat u de camping verlaat, moet u het as van uw kampvuur begraven en al uw afval meenemen. Er mag geen enkel spoor van uw verblijf achterblijven. Zorg er daarom ook voor dat uitwerpselen - inclusief toiletpapier - goed zijn begraven. U mag hout voor uw kampvuur sprokkelen uit de dichte beboste delen, maar het hout op de boomeilanden mag niet gebruikt worden.
Aan de noordelijke rand van het park liggen - buiten de grenzen van het park - enkele privé lodges die comfortabele tot luxe accommodatie bieden inclusief alle maaltijden en safari's per open jeep in het Central Kalahari Game Reserve. Deze lodges zijn te vinden onder het gebied Haina Hills.

Route vanaf Maun
U kunt kiezen uit twee routes. Voor de route met de meeste zandpaden rijdt u vanaf Maun richting Nata. Na 54 kilometer slaat u af naar Makalamabedi. Ga rechts. U komt nu over de brug van de Boteti Rivier en rijdt na 9 kilometer asfalt het dorp Makalamabedi in. Ga door de vee corridor en rijdt 68 kilometer in zuidelijke richting tot Kuke Corner. De weg is bedekt met dik, rul zand. Vanaf Kuke slaat u linksaf in zuidoostelijke richting. Na 22 kilometer komt u uit bij Matswere Entrance Gate. Rijdt door de poort en ga rijdt eerst 9,3 kilometer tot het Game Scout Camp waar u zich moet melden. Deze route is in totaal 160 km en daarmee 100 km korter dan de route via Rakops.
De tweede route vanuit Maun volgt de asfaltweg naar Rakops. Deze route is in totaal 268 kilometer - 100 km langer dan de route via Makalamabedi, maar desondanks veel sneller. Ga vanuit Maun richting Nata. Ga na 82 kilometer bij Motopi rechtsaf richting Rakops. De bewegwijzering is hier duidelijk en goed. Nog voor u Rakops bereikt, krijgt u de afslag naar CKGR. Deze is precies 2,8 kilometer noordelijk van Rakops Toren. Ga hier rechts (west). U rijdt over/door een waterpan. Blijf deze weg 46 kilometer volgen tot u bij de ingang komt. Meldt u bij het Scout Camp dat 9 kilometer voorbij de ingang ligt.

Van Ghanzi naar Xade
Neem de asfaltweg naar Kang en draai na 9 kilometer linksaf de oude gravelweg naar Xade op. Na 134 kilometer passeert u de ingang maar pas 26 kilometer verder kunt u zich melden bij het Xade Scout Camp.
Een andere route loopt vanuit Ghanzi loopt via het gebied met commerciële farms. Rijdt eerst richting Maun tot bij D'Kar en volg vanaf hier de bordjes richting Grassland Safari Lodge. Het is overigens geen slecht idee om hier een paar nachten door te brengen als u richting Central Kalahari gaat. De lodges zijn gevestigd op hun eigen reserves en hebben meestal een goede wildstand en dito safari's te bieden.
Om Grassland uit te komen gaat u dus bij D'Kar rechtsaf. Volg deze weg tot u 6 kilometer verder bij een groot huis uitkomt. Neem nu het linkerpad en blijf deze weg 54 km volgen. Omdat u op farmgebied bent, moet u diverse malen een hek open maken om verder te kunnen. Vergeet u niet het hek weer te sluiten. Vanaf Grassland is het nog 70 kilometer naar de grens van het park - zonder hekken. Nu gaat u zuid en blijft deze weg 11 kilometer rijden tot bij de Ghanzi-Xade weg. Ga nu links. Na 26 kilometer komt u bij Xade Entrance uit.

vanuit het zuiden
Kutse Game Reserve is de toegang vanuit het zuiden naar Khanka Pan aan de zuidkant van het CKGR. Eenmaal in Kutse Game Reserve rijdt u de 43 km naar Khankha Pan. Dit wordt aangegeven.

Openingstijden
Central Kalahari Game Reserve is tussen maart en september geopend van 06.00 - 18.30. Tussen oktober en februari is het park tussen 05.30 en 19.30 open.

Door het park lopen enkele routes. Indien u van plan bent om de Central Kalahari op eigen gelegenheid door te rijden, adviseren we u ten sterkste dit samen met een ander voertuig te doen. Het spreekt voor zich dat u alleen met een 4WD door het park kunt rijden. De wegen zijn vaak moeilijk begaanbaar, er zijn geen voorraden verkrijgbaar en er worden geen patrouilles uitgevoerd. Sommige wegen krijgen slechts 1 x per 3 maanden een auto te zien. Indien uw auto het begeeft, bent u dus totaal op uzelf aangewezen. Houd er rekening mee dat u niet meer dan 20 kilometer per uur kunt afleggen door het rulle zand. In het regenseizoen veranderen de zandwegen in modderpoelen. Tenzij u met locale ervaren gidsen reist, raden we u af in het regenseizoen door het park te rijden. Indien u in deze periode het park wilt bezoeken, kunt u zich het beste beperken tot Deception Valley.

  • Deception Valley - Piper Pan: 100 km
  • Matswere - Deception Valley: 34 km
  • Matswere - Molapo: 110 km
  • Deception Valley - Passarge Pan: 57 km
  • Xade - Khutse Game Reserve: 280 km
Piper's Pan Campingsite

Plaats: Piper's Pan
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Deception Valley Campingsite

Plaats: Deception Valley
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend

Fotogalerij

Botswana!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Central Kalahari Game Reserve biedt een ongekende natuurervaring. Het park is alleen met goed uitgeruste 4WD voertuigen te berijden. Campings vormen de meest gebruikte overnachtingsplaatsen maar hebben geen faciliteiten. U dient alles zelf mee te nemen zoals water, brandstof, voedsel en emmer met schop om uw 'toilet' te bouwen. Sinds 2009 zijn er drie luxe All Inclusive lodges binnen het park.

Provincies

Botswana!

Interessante links