Landkaart  

Botswana!

Botswana >

Flash map.
Provincies in "Botswana": Ghanzi & Central Kalahari - Kgalagadi - Makgadigadi - Central Botswana - Okavango & Chobe - Trans Kalahari - Victoria Waterfalls

Alles over

Botswana!Jaar na jaar is Botswana het land in zuidelijk Afrika dat de hardst groeiende economie heeft. Het land, dat tot 1966 een Engelse kolonie was, heeft een aantal bijzondere mijlpalen neergezet waarmee ze haar economie flink op peil weet te houden. De diamanddelving levert de belangrijkste bijdrage, maar ook het toerisme speelt daarin een grote rol. De regering van Botswana heeft ingezien dat massa-toerisme het land geen goed zou doen. Ze heeft daarom mondjesmaat dure concessies afgegeven in gebieden die aantrekkelijk zijn voor toeristen. Deze zorgen voor veel inkomsten voor het land, goede werkgelegenheid en een niet al te grote stroom aan toeristen.

Tijd

De Botswaanse tijd is GMT + 2 uur. Voor Nederland betekent dit dat we tijdens onze zomertijdperiode geen tijdsverschil hebben, terwijl na het ingaan van de wintertijd de klok in Botswana een uur op Nederland voorloopt.

Geld & Economie
De nationale munt in Botswana is de Pula, verdeeld in 100 Thebe. Er zijn biljetten van 100, 50, 20 en 10 Pula. Munten zijn er in 5, 2 en 1 pula. Klein muntgeld is er in de eenheden 50, 25, 10 en 5 thebe.
De Pula is een sterke munt binnen Zuidelijk Afrika. De koers van de pula ligt zo’n 30 % hoger dan de koers van de Zuid-Afrikaanse rand. Hoewel de rand de meest verhandelde munt in Zuidelijk Afrika is en de economie van deze hele regio van Zuid-Afrika afhankelijk is, heeft Botswana een sterke eigen economie weten te creëren na de onafhankelijkheid in 1966. De nationale inkomsten komen vooral uit diamanten, rundvlees en toerisme.

Geldautomaten
Heel belangrijk om te weten: de geldautomaten in Botswana werken alleen op Visa-kaarten. Dat hoeft geen creditcard te zijn; ook Visa gerelateerde bankkaarten zorgen voor cash. Met Mastercard begint u bij de geldautomaten in Botswana jammer genoeg helemaal niets.

Wel kunt u met een Mastercard creditcard bij de meeste lodges (en soms ook restaurants) betalen. Voor het tanken van brandstof en in de locale restaurants moet u evenwel contant afrekenen.
In dit geval moet u zorgen voor voldoende cash geld dat u kunt wisselen. In Botswana wordt zowel euro, dollar als rand geaccepteerd. Travellers cheques kunnen in dit land ook van pas komen.

Visum
Als bezoeker met EU-paspoort is geen visum nodig. Bij de grens krijgt u wel een verblijfsvergunning ingestempeld waarop u 30 dagen in het land mag verblijven. Indien een langer verblijf is gewenst kan dit tot 3 maanden worden verlengd. Als dit niet lukt bij de douanier aan de grens, zult u contact moeten opnemen met het departement Home Affairs in Gabarone, telefoon: +267 361-1152/53.

Regel uw reis zelf
Deze website biedt u zeer veel diepgaande informatie over Zuid-Afrika. U vindt er achtergrondinformatie over de provincies, streken en plaatsen maar ook accommodaties, excursiemogelijkheden en restaurants. Boekingen bij een accommodatie of excursie kunt u zelf rechtstreeks maken door een e-mail te sturen naar de accommodatie van uw keuze. Indien u liever niet zelf boekt, kunt u Gemsbok Reizen www.gemsbok.nl of een andere touroperator vragen dit voor u te doen.

Puur natuur – puur duurzaam: safari in Botswana
Safari in Botswana is een once-in-a-lifetime experience. Het landschap is ongerept en gericht op kleinschalig toerisme. Deze keuze voor natuurbewaring maakt Botswana absoluut uniek. De troepen olifanten die naar de altijd aanwezige waterbronnen van de Chobe trekken, het rijke dierenleven in de Okavango Delta waar de waterstand de natuur regeert en de droge woestijngebieden van de Kalahari en Makgadikgadi waar één regenbui het leven volop in gang brengt: nergens beleeft u het ritme van de natuur zo intens als hier in Botswana.

1. Hoe organiseer ik mijn safari?
Als u uw reis begint te plannen door Botswana zult u eerst in kaart moeten brengen tijdens welke periode u op reis gaat en welke gebieden u wilt bezoeken of welke gebieden het beste bij uw reisperiode passen. Om een paar voorbeelden te noemen:
 • De Chobe rivier trekt vooral grote troepen olifanten als er in het Chobe National Park en Savute geen water meer beschikbaar is. Zodra de eerste regens vallen, kunnen dieren hun eigen waterpoelen maken en trekken zij zich van de rivier terug. De regen wordt opgebouwd door de hitte die vooral in oktober heerst. Vanaf eind oktober/november hoopt iedereen op flinke regenbuien.
 • Tijdens het regenseizoen verandert de droge Kalahari in een oase voor het wild. De waterpoelen vullen zich met water en trekken grote troepen dieren.
 • Met de regenbuien veranderen zandwegen in modderpoelen en soms zelfs kleine rivieren. Als u zelf door de parken rijdt met een 4WD is het verstandig zo snel mogelijk het park te verlaten. Als dit niet meer gaat omdat het water te hoog is gestegen, blijf dan op de camping totdat het water is gezakt. Dit kan enkele dagen duren. Wij adviseren u eigenlijk om in de regenperiode liever geen lange selfdrive te maken tussen Chobe en Moremi omdat u halverwege eigenlijk geen kant meer uit kunt. Beperk u in deze periode liever tot een deel van Moremi waar het makkelijker is om sneller het park te verlaten.

2. Wat voor soort safari's?
 • Comfortabel tot luxe
  • Comfortabel tot luxe  zijn de overnachtingen in safari lodges. Deze lodges zijn door het hele land te vinden, zoals in Kasane, Okavango Delta, Central Kalahari en Makgadikgadik Pans. Een deel van de lodges – vooral in de Okavango Delta – is alleen per cessna bereikbaar. De overnachtingen zijn inclusief alle activiteiten en maaltijden (maar exclusief vluchten). De prijzen variëren van 300 euro in het laagseizoen tot 1250 euro in het hoogseizoen, per persoon per nacht.
 • Mobiele safari's
  • In de voetsporen van Livingstone kunt u een zogenaamde mobiele safari maken. De Engelse ontdekkingsreizigers wisten hoe ze hun reis door de bush comfortabel moesten maken. In het kielzog reisde een tentenkamp mee, dineerden ze onder de sterrenhemel aan een mooi gedekte tafel terwijl in de verte olifanten tetteren en het nachtleven in de bush ontwaakt. Dat authentieke safari gevoel kunt u ook nu nog beleven. Een mobiele safari is de moderne uitvoering van een Livingstone expeditie. Met een klein groepje trekt u een aantal dagen door de bush van Botswana of Zambia terwijl ’s nachts uw tentenkamp wordt opgezet. Overdag bent u op safari onder leiding van een bezielende gids. U kunt kiezen uit verschillende luxe niveaus, variërend van eigen badkamer en suite tot een bushtoilet.
 • Kamperen
  • In Botswana is kamperen een uitstekende en de best betaalbare manier om door het land te reizen. Van een 4x4 voertuig met daktenten heeft u hier beslist veel plezier. In de nationale parken is het aantal campings beperkt. Op die campings zijn ook maar een aantal campingplaatsen beschikbaar. Deze kunt u boeken bij Parks Reservation in Gabarone of Maun. Sinds oktober 2009 is het grootste deel van de campings geprivatiseerd en kunt u doorverwezen worden naar de community die de camping beheert om de boeking definitief te maken. Het is vaak lastig om dit zelf te boeken omdat een reactie lang op zich laat wachten. Bovendien moet u vooraf betalen en is elke boeking - inclusief conservation fee die rond 20 USD per dag bedraagt – non refundable. De meeste 4WD met daktent verhuurders zijn gevestigd in Johannesburg of Windhoek. Het is mogelijk om de auto in Maun te laten leveren. Vraagt u een offerte aan voor uw voertuig bij Gemsbok Reizen.

3. Waar rekening mee te houden?
 • Parkfee
  • Als bezoeker moet u bovendien een parkfee betalen, zowel voor uzelf als voor uw voertuig. Deze parkfee moet vooraf worden betaald. Het is beter om dit direct met uw boeking van de camping te regelen omdat u anders naar één van de kantoren van de Parks Reservation zult moeten gaan om contant te betalen. Dit kan niet meer bij de ingangskantoren van de Parks Board, maar alleen op de kantoren in de woongebieden.
 • Camping
  • Houdt u er wel rekening mee dat indien u op een camping verblijft, u eigenlijk alles zelf mee moet nemen waaronder water, voedsel en brandstof. In de wijde omgeving is werkelijk niets verkrijgbaar. U heeft al geluk als u een camping treft met stromend (koud) water. Houdt rekening met 10 liter per persoon water per dag en neem 100 tot 150 liter brandstof mee. Controleer ook uw campinguitrusting. Zaklampen, eerstehulp kit, muskietengaas of repellent, warme dekens voor koude winternachten en toiletpapier zijn onmisbaar. Binnen de parken zijn duidelijke regels wat wel is toegestaan en wat niet. Deze regels vindt u terug bij de betreffende parkeninformatie.

4. Toegangsgelden parken

Als u van plan bent een safari te maken in een nationaal park, dient u vooraf uw entree te betalen (conservation fee). Dit is niet meer mogelijk bij de ingang van het park, maar kunt u doen bij de kantoren van Department of Wildlife and National Park in Gabarone, Tsabone, Ghanzi, Kang, Letlhakane, Maun, Kasane & Francistown. Meer informatie is verkrijgbaar door te bellen of te faxen:
• Telefoon: + 267 397 1405
• Fax: + 267 391 2354

Klimaat
Tijdens de droge periode tussen april en november zijn de dagen meestal warm en zonnig. De nachten kunnen in juni, juli en augustus echter bijzonder koud worden waarbij het vriespunt regelmatig wordt gehaald. Vanaf september bouwt de hitte op. Oktober is de warmste maand. In oktober, november en december kan het makkelijk 40 graden of meer worden. In de andere maanden ligt de temperatuur rond de 30 -35 graden.
Vanuit de hitte in oktober en november ontstaat de regentijd die tussen november en april loopt. Regen kan vallen in grote hoeveelheden, vooral in de Okavango Delta. Soms regent het een hele dag, soms komt het in hevige buien aan het einde van de middag.
In de Kalahari regent het zelden. Daar valt gemiddeld 250 mm per jaar waarbij er sommige jaren geen wolk te zien is en anderen jaren 450 mm regen naar beneden komt.

Regentijd
Als u door de nationale parken rijdt tijdens de regenperiode tussen november en april moet u extra alert zijn. Veel wegen veranderen in modderpoelen of klei-glijbanen. Ook kan het water ineens meters hoog komen te staan. Op internet circuleren verschillende foto’s waarop de situatie van automobilisten te zien is tijdens het regenseizoen. Deze mensen zullen achteraf altijd vertellen dat de situatie hen overviel. Rijden in de nationale parken tijdens het regenseizoen is alleen verstandig voor mensen die zeer goed met 4WD kunnen rijden, de juiste equipment bij zich hebben en bovendien vooraf naar de staat van de wegen vragen. Als er regen op komst is of er zojuist veel regen is gevallen is er maar 1 advies, besluit om NIET te gaan rijden op deze wegen. Zelfs ervaren lodge managers of rangers kunnen verhalen vertellen over dagenlange wachttijd op een weg die opeens rivier werd.

Kleding

Hoewel het overwegend warm is in Botswana wordt het tijdens het droge seizoen juist koud. Ook in het warme jaargetijde kan het prettig zijn om een trui en winddicht jack mee te hebben, zeker op safari.
Vergeet niet om een hoed, zonnebril en zonnencreme mee te nemen. Het is gevaarlijk om zonder hoed op een open jeep te gaan. De zon is enorm sterk en kan makkelijk een zonnesteek veroorzaken.

Autorijden in Botswana
Voor Botswana heeft u een internationaal rijbewijs nodig. U rijdt er links. Op de wegen buiten de dorpen en steden geldt een maximumsnelheid van 80 of 100.
Botswana heeft maar enkele geasfalteerde wegen. De overige wegen zijn van zand of gravel. U heeft meestal een 4WD auto nodig, vooral in de nationale parken.

Brandstof

Indien u door de parken gaat rijden, moet u voldoende brandstof meenemen omdat er niets verkrijgbaar is. Deze brandstof kunt u meenemen in jerrycans. Het is wel verstandig om een prop stof mee te nemen waarmee de dop afgesloten kan worden omdat door kou en warmte de jerrycans uitzetten en vaak druppels brandstof verliezen. Dat kan in de achterbak van uw 4WD behoorlijk gaan stinken.
Neem ook voldoende equipment mee, zoals een schop, een plank en extra reservebanden.
Houd er rekening mee dat in Botswana eigenlijk alleen in de grotere plaatsen brandstof getankt kan worden. Het is zeer verstandig om uw tank te vullen als deze halfvol is.

Banden en autopech

Als u veel op gravel rijdt, is de kans op een lekke band groter. Laat de kapotte band zo snel mogelijk repareren. Controleer ook uw bandenspanning. Op geasfalteerde wegen moeten uw banden meer op spanning zijn dan op gravelwegen. Vooral als u lange ritten over gravel en/of zand moet maken, is het aan te raden de bandenspanning lager te houden. Bij de tankstations beschikken ze over staatjes waarin u de juiste bandenspanning voor de diverse wegen kunt afleiden.
Als u grotere reparaties heeft, zoals een kapotte band of andere kostenposten, dient u eerst contact op te nemen met de verhuurmaatschappij en te overleggen waar de reparatie het beste kan plaatsvinden. Dit voorkomt exorbitante reparaties met daarbij behorende rekeningen. Vraagt u om een kwitantie als u de reparatie moet afrekenen; deze dient u als bewijs in te leveren bij de autoverhuurmaatschappij.

Huurauto

Lees altijd de voorwaarden door die u bij uw huurauto heeft gekregen. Via Gemsbok Reizen zijn in principe uw auto’s altijd Full Cover verzekerd, mits we een excess aangeven. Desalniettemin is niet zomaar alle schade gedekt. Als er schade wordt veroorzaakt door misbruik of oneigenlijk gebruik van de auto, vervalt de Full Cover en bent u als huurder aansprakelijk voor de schade. Voorbeelden hiervan zijn: rijden onder invloed van alcohol, over wegen rijden waarop het verboden is te rijden ofwel vanwege overheidswege ofwel vanwege de ongeschiktheid van de weg voor het voertuig. Ook dient u uw voertuig tijdig te controleren op olie en water. Indien uw motor in elkaar loopt vanwege te weinig olie of water zijn de kosten voor reparatie voor uzelf. Dit wordt niet gezien als schade of ongeval, maar als behorend tot de verantwoordelijkheid van de huurder. Denkt u er ook aan om de 4WD uit te zetten als u weer op verharde ondergrond komt. Als u dit achterwege laat, heeft u kans dat de versnellingsbak in elkaar loopt. Ook dit behoort tot het risico van de huurder.
Vooral als u op gravel, zand of de zoutpannen gaat rijden, moet u dit alleen doen als u een 4WD voertuig heeft, een goede verzekering en bij voorkeur wat ervaring. Het rijden met een 4WD is makkelijk zolang de omstandigheden goed zijn, maar als eenmaal de regen is gevallen, zijn de wegen alleen begaanbaar voor ervaren bestuurders.


Regentijd

Als u door de nationale parken rijdt tijdens de regenperiode tussen november en april moet u extra alert zijn. Veel wegen veranderen in modderpoelen of klei-glijbanen. Ook kan het water ineens meters hoog komen te staan. Op internet circuleren verschillende foto’s waarop de situatie van automobilisten te zien is tijdens het regenseizoen. Deze mensen zullen achteraf altijd vertellen dat de situatie hen overviel. Rijden in de nationale parken tijdens het regenseizoen is alleen verstandig voor mensen die zeer goed met 4WD kunnen rijden, de juiste equipment bij zich hebben en bovendien vooraf naar de staat van de wegen vragen. Als er regen op komst is of er zojuist veel regen is gevallen is er maar 1 advies, besluit om NIET te gaan rijden op deze wegen. Zelfs ervaren lodge managers of rangers kunnen verhalen vertellen over dagenlange wachttijd op een weg die opeens rivier werd.


Gezondheid & inentingen
In heel Botswana komt malaria voor. Neemt u daarom voor uw vertrek naar Botswana contact op met uw huisarts, de GGD of Travelclinic. Verder heeft u een geldige DTP inenting nodig en kunt u overwegen om inentingen tegen hepatitis te nemen. In het noorden van Botswana, ondermeer in de Okavango Delta, komt de slaapziekte nog voor. Deze wordt overgebracht door de Tse tse vlieg. De Botswaanse overheid heeft evenwel veel maatregelen getroffen waardoor de kans op deze ziekte steeds verder terug gedrongen wordt.

Ongedierte
Botswana is het land van de Bush. Groot wild, klein wild en ongedierte komen in Botswana zeer regelmatig voor. Het is goed om u bewust te zijn van slangen en schorpioenen. Het beste is om uw voeten te beschermen met goede schoenen en sokken. Het is ook handig om een stok bij u te hebben waarmee u wat geluid maakt. Meestal worden de dieren daardoor afgeschrikt en glippen weg. Mocht u desondanks toch gebeten worden, dan moet u natuurlijk zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of dokter. Hier zal u gevraagd worden of u het soort kunt beschrijven dat de beet heeft uitgedeeld. Het toe te dienen serum wordt hierop gebaseerd. We begrijpen dat het niet uw eerste zorg is om te kijken welk dier u heeft gebeten, maar probeert u alstublieft toch om een beeld te krijgen van lengte, kleur en andere kenmerken van het dier. Dat geldt ook voor insecten.

Roken

In Botswana geldt een openbaar rookverbod. Ook in de lodges mag u alleen roken op aangewezen plaatsen. In de nationale parken mag u geen enkel spoor nalaten van uw aanwezigheid. Dat geldt ook voor uw sigaretten- of sigarenresten. Deze moet u zelf meenemen en mogen niet in het zand begraven worden.


Telefoon en communicatie
Botswana heeft een goed mobiel netwerk. Toch zijn er heel veel locaties waar geen bereik is. In de bush komt u geen gsm mast tegen. Wel is er vaak radioverbinding tussen de lodges en hun kantoren in de bewoonde wereld.
Als u zelf door de nationale parken rijdt, kan het raadzaam zijn om een satelliet telefoon mee te nemen. Bij de verhuurmaatschappijen zijn deze te huur. Vooral als u naar Savuti, Kgalagadi en Centaal Kalahari gaat adviseren wij u ten sterkste een satelliet telefoon mee te nemen.

Alarmnummers:
 • Ambualance: 997
 • Politie: 999
 • Brandweer: 998
Elektriciteit
Voltage is 230 Volt. Qua stekker voldoet zowel een ronde pin als rechthoekige. Het is handig om beide adapters mee te nemen onderweg.

Douane
Elke bezoeker aan Botswana mag de volgende goederen belastingvrij meenemen als u Botswana binnenkomt:
 • 400 sigaretten
 • 50 sigaren
 • 250 gram tabak
 • 1 liter sterke drank
 • 2 liter wijn
 • 250 ml eau de cologne of parfum
 • 6 blikjes bier
 • Nieuwe goederen ter waarde van 400 pula.
Persoonlijk bezittingen mag u zonder beperkingen meenemen. Dat geldt ook voor foto camera’s of videorecorders. Ook mag u elk bedrag aan buitenlandse valuta meenemen. U mag het ook weer meenemen als u het land verlaat, zolang u het bedrag heeft aangegeven bij de douane. Aan Botswaanse Pula mag u niet meer dan 500 in- of uitvoeren.

Bevolking
Botswana is een zeer dunbevolkt land. Het land is zo groot als Frankrijk maar heeft niet meer dan 1,85 miljoen inwoners waarvan ruim 40% jonger is dan 15. Theoretisch kun je stellen dat Botswana verstedelijkt is: 55% van de bewoners leeft in de stedelijke gebieden als Maun, Francistown, Gabarone, Lobatse, Selebe en Kasane. En hoewel dit juist is, kunnen de steden van Botswana niet vergeleken worden met steden elders in de wereld. Vaak hebben de steden de sfeer van grote dorpen zonder hoogbouw. De Botswanen zetten hun plattelandstradities eigenlijk voort in de stad.
Wonen op het platteland is vaak geen optie omdat slechts landbouw kan voorzien in een inkomen terwijl de grondsamenstelling in Botswana geen intensieve landbouw toelaat. Daarnaast zijn grote delen van Botswana door de overheid tot nationaal park of wildgebied uitgeroepen. In de nationale parken wordt een beperkte bewoning toegestaan aan groepen die al eeuwenlang hier verblijven, maar in alle andere wildgebieden zijn de gronden als concessies verpacht aan private partijen waar de inkomsten rond wild en safari draaien. Daar wordt geen locale bewoning meer toegestaan.

Taal

De officiële taal in Botswana is Engels dat op zakelijk- en regeringsniveau wordt gesproken. De dagelijkse omgangstaal is echter Setswana, de taal van de grootste bevolkingsgroep Batswana. De Batswana maken bijna 60% van de totale bevolking uit. Daarnaast zijn er veel groepjes San en Bagkwalana en blanken. De blanke populatie bestaat uit een Engels sprekende groep terwijl rondom Ghanzi voormalige Zuid-Afrikaanse Boeren hun woonplaats hebben gevonden.

Locale gewoontes, normen & waarden
Als reisorganisatie zijn wij deels afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse. Openstelling van winkels en toeristische attracties zijn door ons niet te wijzigen of te veranderen. Dat geldt ook voor onderhoud of bouwactiviteiten aan attracties of in en rondom uw accommodatie.
Respect voor de locale gemeenschappen is in Botswana heel belangrijk. Indien u kennis maakt met een persoon uit een klein dorp of kraal is het beleefd eerst uitgebreid te groeten en daarvoor de tijd te nemen. U zult ongetwijfeld diverse situaties tegenkomen die voor Westerlingen onbekend of vreemd zijn. Als bezoeker mag van u gevraagd worden om hiervoor respect en begrip te tonen waardoor u de Botswaanse bevolking in hun eigen waarde behoudt.

Feestdagen:
 • 1 januari – nieuwjaarsdag
 • 2 januari – nationale feestdag
 • Goede Vrijdag en 2e paasdag
 • 1 mei: dag van de arbeid
 • Hemelvaartsdag
 • 1 juli: Sir Seretse Khama Dag
 • 21 juli: presidentsdag. Hierop volgend is 22 juli ook een vrije dag.
 • 30 september: onafhankelijkheidsdag. Hierop volgend is 1 oktober ook een vrije dag
 • 1 december: openbare nationale feestdag
 • 25 & 26 december: 1e en 2e kerstdag

Migratie van wild & de vee corridors
De economie van Botswana is afhankelijk van drie belangrijke bronnen. Bovenaan staat het delven van diamanten. Op de tweede plaats staat de export van rundvlees en toerisme vult de derde plaats op.

Vee corridors
Export van vlees in combinatie met wildlife staat altijd op gespannen voet met elkaar. Internationale exportregels vereisen een strikte hygiëne en beheersing van allerlei ziektes als mond- en klauwzeer. In Zuidelijk Afrika heerst vooral de vrees dat ziektes onder buffels op het rundvee wordt overgedragen. Om dit te voorkomen, zijn sinds eind jaren ’50 zogenaamde vee corridors ingesteld die voor een scheiding tussen wildgebieden en veeteeltgebieden zorgen.

De eerste corridor uit 1958 is bekend geworden als de Kuke Fence. Deze loopt van west naar oost, beginnend bij de Namibische grens ten noorden van het Kgalagadi Game Reserve om aan te sluiten bij de corridorhekken van Mkgadikgadi. Door de corridor is het voor dieren bijna onmogelijk om vanuit de Okavango Delta hun oude migratiepatronen te handhaven richting de Kgalagadi of andersom. In jaren van grote droogte, zoals 1980, is de sterfte onder dieren daardoor enorm geweest. Vooral gnoes (wildebeest) zijn zwaar getroffen.

De Buffalo Fence

De Buffalo Fence is de meest belangrijke corridor waarmee mond- en klauwzeer onder vee wordt voorkomen. De corridor bestaat uit een zuidelijke deel dat is gebouwd in 1982 en een noordelijke deel dat in 1996 is toegevoegd. Het hek loopt in een boog rondom de Okavango Delta. De eigenlijke Okavango Rivier die de delta voedt, valt binnen het gebied van de Buffalo Fence. Rondom de rivier is daarom geen wildleven te zien, afgezien van doorgebroken olifanten. Aan de oostzijde – rijdend van Maun richting Moremi – eindigt de grens bij Shorobe. Ten noorden hiervan begint Moremi Game Reserve. Bij Shorobe loopt de corridor enkele tientallen kilometers oostwaarts door om vervolgens scherp zuidwaarts te draaien en aan te sluiten op de Makamalamatedi Fence die de Mkgadikgadi Pans afsluit van het bewoonde gebied tussen Maun & Mkgadikgadi.

Vooral de Buffalo Fence heeft grote gevolgen gehad voor de migratie van wild – en dan met name het noordelijke deel. Grote troepen zebra’s, kudu’s en gnoes worden in hun migratiepatroon belemmerd. Bovendien sterven veel dieren nabij het hek omdat ze toch proberen erdoor heen te komen. Tellingen uit 1997 laten zien dat tijdens een inspectie van 3 dagen honderden dieren dood werden gevonden waaronder een troep van 110 buffels, een troep van 62 buffels en een troep van 50 buffels. Daarnaast werden ook groepjes giraffes, olifanten, kudu, en diverse andere wildsoorten levenloos gevonden. Statistieken laten zien dat tussen 1978 en 1999 vooral zebra’s, gnoes en hartebeest hard zijn getroffen. Het aantal gnoes is van 315.000 tot bijna 47.000 geslonken. Hartebeest is van 293.000 teruggegaan naar een populatie van 31.000. De zebrapopulatie is bijna gehalveerd van 100.000 naar 55.000.

Door corridors minder wild?
Binnen Botswana woedt een verhitte discussie over de veehekken. Studies naar de effecten rollen over elkaar heen. In die studies draait het vooral om de vraag of het afnemen van het wild alleen aan de corridors is te wijten of dat er ook andere oorzaken een rol spelen. Zo wordt de grens tussen Namibië & Botswana in de discussie opgenomen. Vooral in het Namibische Caprivi en Khaudum Game Reserve heeft het wild weinig ruimte om te migreren sinds deze grenzen zijn geplaatst. Ook de stroperskwestie krijgt aandacht. Vooral in de Caprivi zorgt deze voor verminderde wildstand. Tenslotte is er de altijd aanwezige natuurlijke beweging. In sommige jaren van droogte of juist veel regen doen bepaalde populaties het beter dan andere. Als een populatie van één soort het zeer goed doet, heeft dat effect op het welbevinden van populaties van andere soorten. Zo is bekend dat de grote troepen wildebeest in de Serengeti een negatieve invloed hebben op de grootte van de populatie buffels. In noord Botswana en de Caprivi doen vooral de olifantenpopulaties het bijzonder goed en dat lijkt op de stand van tsessebees en roan juist een negatieve invloed te hebben.

NGO’s
Last but not least speelt de menselijke machtsfactor een rol van grote betekenis. In 2001 is een studie verschenen naar de invloed van NGO’s op de natuurlijke omgevingsfactoren binnen Botswana. In ‘Environmental policies and NGO Influence’ laten de schrijvers zien dat economische belangen onder de NGO’s het zwaarst wegen. Zij bevinden zich op cruciale posities binnen de maatschappij en laten de inkomsten uit veeteelt zwaarder wegen dan andere factoren. Het bestaan en zelfs uitbreiding van de corridors maar ook het toewijzen van weidegronden gebeurt op basis van vooral financieel gewin.

Boteti River

De discussie over de corridors is nog niet ten einde. Vooral rondom de Boteti rivier die de Mkgadigadi Pans voedt, is veel te doen. De Boteti rivier werd van oudsher gevoed door de overloop van de Okavango Delta, maar door droogte is sinds 1989 tot 2008 geen water meer in de Boteti Rivier gevloeid. Op 25 november 2008 kon voor het eerst in bijna 20 jaar de Boteti rivier weer bereikt worden – een groots moment.
Deze natuurlijke beweging van het water heeft gezorgd voor de plaatsing van de Makgadigadi Corridor in 2004. Toen de Boteti nog vol water stond, bleven de troepen wild aan één kant van de rivier. Met het droogvallen van de rivier trok het wild echter de bedding over. De boeren aan de andere kant van de rivier kregen te maken met aanvallen op hun vee door jagers als leeuwen, cheetah en luipaarden terwijl grote troepen grazers het gras wegmaaiden voor het vee. Om het wild toch kans te geven te migreren, is er – al zigzaggend - in de bedding van de Boteti Rivier een hek geplaatst.

Het Makgadikgadi National Park is nu totaal omheind en maakt het voor de dieren onmogelijk om westwaarts te trekken naar Central Kalahari. Wel trekt het wild tijdens het regenseizoen weg van de Boteti Rivier naar de zoutpannen in de centrale Makgadikgadi en zelfs verder oostwaarts. Momenteel loopt een meerjaren onderzoeksproject waarin de bewegingen van de troepen wordt gevolgd en de impact van de corridor wordt gemeten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door James Bradley & Dr. Chris Brooks van de universiteit van Bristol. Hun bevindingen worden vastgelegd op www.zebramigration.org

Bewustwording

Tegelijkertijd werden meer en meer mensen zich ervan bewust dat de trek van zebra’s en wildebeest tussen de Boteti en Central Kalahari de enige overgebleven migratie binnen het Kalahari-gebied is. Vooral de privé lodges in Makgadigadi is er veel aan gelegen om deze patronen te beschermen. De Boteti rivier was van oorsprong een belangrijke drinkwaterplaats voor de troepen wild, zeker tijdens het droge seizoen als in de Boteti altijd nog water was te vinden. De lodges hebben in de afgelopen decennia met toerisme-inkomsten gezorgd voor een artificiële watervoorziening door putten te slaan in de rivierbedding. Tijdens het droge seizoen komen inderdaad honderden zebra’s en gnoes hun dagelijkse hoeveelheid water drinken bij de waterplaatsen.U vertrekt binnenkort naar Zuidelijk Afrika. Uw reis is geboekt, maar wat heeft u nog meer nodig? Hieronder vindt u een checklist van belangrijke papieren tot handige tips en een aantal leuke producten om mee te nemen op reis.

Ter voorbereiding: Reispapieren
 • Paspoort : Zorgt u ervoor dat uw paspoort nog minimaal 1 maand geldig is na terugkomst uit Zuid-Afrika en 6 maanden als u de omliggende landen in Zuidelijk Afrika bezoekt, inclusief Swaziland. Bovendien dient uw paspoort te beschikken over minstens 2 lege bladzijden naast elkaar waarop het toeristenvisum gestempeld kan worden.
 • Visum: In Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Mozambique en Mauritius krijgt u bij binnenkomst een toeristenvisum. Hiervoor gelden geen extra kosten en dit hoeft u dus niet vooraf aan te vragen. In Zambia betaalt u bij binnenkomst een visum. Een single entry visa kost US $ 50,00 per persoon, een double entry visa is $ 80,00 en een multiple entry visa $ 160,00. Zambia kent helaas geen gratis transit visa, dus ook wanneer u op doorreis bent dient u de visumkosten ter plaatse te betalen.
 • Reisverzekering: Een goede reisverzekering is onmisbaar tijdens een verre reis. Een annuleringsverzekering raden we u ook aan. Als u een doorlopende reis- en annuleringsverzekering heeft, zult u misschien een aanvullende annuleringsverzekering moeten afsluiten omdat de doorlopende verzekering een bepaald bedrag per reis vergoedt. De Europeesche Verzekeringen biedt één van de beste en meest uitgebreide verzekeringsmogelijkheden. Klik hier om een verzekering af te sluiten
 • Huurauto: Zorgt u ervoor dat uw huurauto all-risk verzekerd is! De papieren voor uw huurauto ontvangt u bij aankomst. Op uw huurauto is meestal nog geen inzittendenverzekering afgesloten. Deze kunt u ter plaatse afsluiten tegen circa 10 rand per auto per dag (zie onze Autopagina
 • Internationaal rijbewijs: Dit is in de meeste landen in Afrika verplicht of aan te raden. Het International Rijbewijs is verkrijgbaar via de ANWB
Tip: Maak kopieën van uw reispapieren en bewaar deze los van uw originele papieren en/of scan de papieren in en mail uzelf alle documenten. Gezondheid
 • Inentingen en Malariapreventie: Maak hiervoor een afspraak bij de GGD of Travel Doctor
 • Reisapotheek / EHBO set
 • Medicijnen
 • Klamboe (in sommige accommodaties is dit wel aanwezig)
 • Zonnebril met UV-glazen, voldoende zonnebrand en een hoed
 • Waterflesje voor onderweg
 • Voor meer handige tips zie GGD of Travel Doctor
Contact Houden
 • Maak een kopie van uw vlucht- en verblijfsgegevens voor het thuisfront
 • Adressen en telefoonnummers van vrienden en familie in Nederland
 • In de meeste gevallen heeft u in Afrika bereik met uw Nederlandse telefoon. Als uw mobiele telefoon simlock-vrij is kunt u ter plaatse een pre-paid simkaart kopen. Deze zijn op bijna alle vliegvelden te koop, maar veel voordeliger verkrijgbaar in bijna alle supermarkten
Overige tips Handige Telefoonnummers
 • Reisagent
 • Alarmnummer verzekering
 • Alarmnummers ter plaatse
 • Ambassades en consulaten ( www.mfa.nl )
 • Telefoonnummers van uw bank voor het blokkeren van pinpas/creditcard

Fotogalerij

Botswana!

 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

Interessante links